Umman Sultanı Heysem bin Tarık

Umman Sultanı, bir veliaht prensin atanmasını içeren yeni bir tüzüğü onayladı

Umman Sultanı Heysem bin Tarık bugün (Pazartesi), ilki bir temel devlet tüzüğü, ikincisi ise Umman Konseyi Yasası’nın çıkarılmasına ilişkin olmak üzere iki kraliyet kararnamesi yayınladı.

Umman resmi haber ajansı ONA’da yer alan habere göre, iki kararnamenin çıkarılması önümüzdeki aşamada saltanatın gereksinimlerini karşılamak ve Umman 2040 Vizyonu çerçevesinde geldi.

Devlet için yeni bir temel tüzüğün çıkarılması kararı, kararnamede ele alınan en önemli konu olarak nitelendirildi. Karar, saltanatta yetki devri, Veliaht Prensi atama, görev ve yetkilerini belirlemek ve devlette yönetimin temeli olarak hukukun üstünlüğü ilkesini ve yargı bağımsızlığını vurgulamak amacıyla belirli ve istikrarlı bir mekanizma kurmayı öngörüyor.

Söz konusu kararnamede, vatandaşlar için daha fazla hak ve özgürlüğü garanti etmede devletin rolü vurgulandı. Bunlardan en önemlileri, kadınlar ve erkekler arasında eşitlik, çocuklara, engellilere, ergenlere ve gençlere bakım hizmeti sunma, temel eğitimi tamamlayana kadar zorunlu eğitim getirme, üniversitelerin kurulmasını teşvik etmek, bilimsel araştırmaları ilerletmek, yaratıcı ve yenilikçi olanların yeteneklerini geliştirmede yardımcı olmak olarak belirtildi. Ayrıca, insan onuruna yakışan ve güvenli bir yaşam hakkı, özel hayata saygı, cezaevlerinin reform ve rehabilitasyonu, ulusal mirasın yargı denetimine ve korunmasına tabi olması ve ona saldırmayı ve kaçakçılığı yasalarca cezalandırılacak bir suç olarak kabul etmek gibi konuların yer aldığı kaydedildi.

Devlet kurumlarının yönetimi çerçevesinde ise temel kanunda hükümetin performansını denetlemek için özel bir bölüm yer aldı. Buna göre, bakanların, bakan yardımcılarının ve benzer statüde olanların performansını takip etmek ve değerlendirmek üzere Sultan’a bağlı bir komite kurulması amaçlanıyor. Ayrıca kararnamede, yönetimdeki rolünü desteklemek için devletin mali ve idari gözetim organına yönelik özel bir metin yer alıyor.

Aynı zamanda, devletin bir yerel yönetim sistemi kurma yaklaşımını onaylamak amacıyla Umman Konseyi’nin rolünün önemi ve ülkenin kapsamlı kalkınmasına yaptığı tahmini katkılarla ilgili özel bir bölüm ayrıldı. Bu nedenle devlet temel tüzüğünde bu Konseyin en önemli hükümlerini ve kendisine verilen yetkileri içeren özel bir bölüm yer alıyor. Bunlardan en önemlileri arasında, Şura Konseyi için öngörülen takip araçlarına ek olarak, hükümet tarafından sunulan yasaları onaylamak veya değiştirmek, yasa tasarıları önermek, kalkınma planlarını ve eyaletin genel bütçesini tartışmak yer alıyor.

Bu yasa, Konsey işleriyle ilgili her konuyu düzenlemenin yanı sıra, Umman Konseyi’nin işlevlerini, üyelik koşullarını ve üyelerin tüm hak ve görevlerini içeriyor.

Şarku’l Avsat