Yemen: Terör tehdidine karşı Aden’de güvenlik kordonu

Yemen geçici başkenti Aden Valisi Ahmed Lamlas, terörist grupların, güvenliği bozma, diplomatik misyonların geri dönüşünü engelleme, uluslararası kuruluşların çalışmalarını durdurma ve onları ülkenin geçici başkentinden çıkarma amacıyla, kentte yeniden faaliyete geçtiğini bildirdi.

Güvenlik Komitesi dün Aden Valisi başkanlığında gerçekleştirdiği toplantı kapsamında, ortak bir operasyon odası oluşturulması, kurallara uymayanların yakalanması için dükkanlara ve halka açık caddelere kameralar yerleştirilmesi, tüm güvenlik ve askeri birimlerin katılımıyla başkent Aden’e bir güvenlik kordonu uygulanması kararlaştırıldı.

Yaklaşık iki hafta önce Yemen’in Aden kentindeki Aden Uluslararası Havalimanı’na yeni hükümet üyelerini taşıyan uçak indikten sonra havalimanı, terörist saldırılara maruz kalmış, çok sayıda insan ölmüş ve yaralanmıştı.

Vali, yeni Emniyet Müdürü Tümgeneral Mutahhar eş-Şuaybi’yi karşılayarak, görevinde başarılar diledi. Ayrıca yerel yönetimin kendisine ve güvenlik birimlerine olan tam desteğini vurguladı.

Lamlas, terör güçleri ve sabotaj eylemlerinde bulunan grupların Aden’de güvenliği ve huzuru bozmak için yeniden faaliyete geçtiğini belirtti. Ayrıca, “Bu eylemlerin arkasında, kartları yeniden dağıtmak, diplomatik misyonların geri dönüşünü engellemek için istikrarsız bir Aden görüntüsü oluşturmak ve uluslararası örgütlerin faaliyetlerini durdurarak kentten ayrılmaya zorlama gibi amaçlar bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, “Bu eylemlerin önünde ciddiyetle durulması, faillerinin yakalanması ve cezalarını çekmesi gerekiyor” dedi.

Vali, özellikle güvenlik birimlerinin ve polis teşkilatlarının sorumluluklarını üstlenerek, soruşturma departmanları ve istihbarat servislerinde bulunanların harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, hükümetin dönüşünü güvence altına alan güvenlik planının başarısına ve onu uygulamakla görevli güvenlik birimlerinin çabalarına övgüde bulundu. Ayrıca korkak terör eyleminin, hükümetin dönüşünü sağlamakla görevli güvenlik birimlerinin sorumluluğunda olmadığına işaret etti.

Güvenlik Komitesi başkent bölgelerinde güvenlik durumlarını iyileştirme noktasında bir takım önlemler aldı. Söz konusu önlemlerden en önemlileri arasında, askeri personel ve araçların resmi görevler dışında hareketlerini en aza indirmek, parklarda ve halka açık alanlarda bulunmasını engellemek, güvenlik ve askeri birimlerle ilgisi bulunmayan personeli tespit etmek bulunuyor.

Ayrıca Güvenlik Komitesi, başkentin tüm bölgelerinde kamera sistemi kurulması, düğün ve etkinliklerde ateş edilmesini önleme ve ihlal edenleri tespit edip cezalandırma noktasında kararların uygulanmaya devam edilmesini onayladı.

Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi, İran destekli Husi milisler ve aşırılık yanlısı terörist gruplar tarafından gerçekleştirilen terör eylemlerinin, geçici başkenti Aden olan meşru hükümeti görevlerini yerine getirmekten engelleyemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, güvenliği ve istikrarı koruma çabaları ile çeşitli vilayetlerdeki durumları iyileştirme ve darbeyi sona erdirme çabalarının devam edeceğini belirtti.

Şarkul Avsat