ABD Başkanı Joe Biden

Biden’ın yemin töreni sırasında yeni şiddet olayları yaşanabileceğine ilişkin endişeler hakim

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nı vekaleten yürüten Chad Wolf’un dün istifa etmesinin ardından Joe Biden’ın 20 Ocak’taki yemin töreni esnasında yeni şiddet olayları yaşanabileceğine ilişkin endişeler arttı.

Wolf, Kongre binasına yönelik şiddet eylemleri sırasında Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Şiddetin hiçbir türü kabul edilemez” ifadelerini kullanmıştı.

İç Güvenlik Bakanlığı, Beyaz Saray ve Başkan’ın güvenliğini sağlamakla görevli Gizli Servis de dahil olmak üzere bir dizi kolluk kuvvetini denetliyor.

Wolf, istifa kararının bu göreve uygunluğuyla ilgili olarak alınan mahkeme kararlarından kaynaklandığını söyledi.

İç Güvenlik Bakanlığı, Federal Acil Durum Yönetimi Dairesi Başkanı Pete Gaynor’un Wolf’un görevini devralacağını bildirdi.

Ancak bu adım, önümüzdeki hafta yemin töreninin düzenleneceği başkentin güvenliğiyle ilgili endişelere son vermedi.

Başkent Polis Şefi Vekili Yogananda Pittman, Joe Biden’ın yemin töreni sırasında halkın Kongre binasına girmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Federal ve yerel düzeylerdeki kolluk kuvvetlerinin birlikte çalıştığını ve güvenliği sağlamak için kapsamlı ve koordineli planlar olduğunu dile getiren Pittman, 6 Ocak’ta meydana gelen isyanlarla ilgili soruşturmalar devam ettiği için çok sayıda polis memurunun işten uzaklaştırıldığını da sözlerine ekledi.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ise, Biden’ın yemin töreni öncesinde 50 eyaletin başkentlerinde bulunan kongre binalarında geniş katılımlı ve silahlı protestolar planlandığını bildirdi.

Beyaz Saray da, Trump’ın, Biden’ın göreve başlama töreni için gerekli hazırlıkların yapılması adına bir acil durum ilan ettiğini açıkladı.

Bu arada Ulusal Muhafız Bürosu Yetkilisi General Daniel Hokanson, Biden’ın yemin töreni için Washington’daki Ulusal Muhafız sayısının 15 bini bulabileceğini duyurdu.

Şarkul Avsat