ABD Başkanı Joe Biden

Biden’dan ABD Senatosu’na ‘Trump’ın yargılama sürecinde kabine üyelerinin onayını geciktirmeyin’ çağrısı

ABD’nin yeni Başkanı seçilen Joe Biden, Temsilciler Meclisi’nin Başkan Donald Trump’ı Kongre baskınında ‘isyana teşvik’ ile suçlayan azil maddesini kabul etmesinin ardından, Senato’dan yargılama sürecinde kabine üyelerinin onaylanması gibi önemli işleri geciktirmemesini istedi.

Biden, Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın azledilmesi yönündeki tasarının kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Bugün Temsilciler Meclisi üyeleri anayasamızda kendilerine tanınan yetkileri kullandı ve Başkanı sorumlu tutmak için suçlamalar getirdi. Bu ülke aynı zamanda ölümcül bir virüsün ve sarsılmış bir ekonominin pençesinde. Senato’nun anayasal sorumluluklarını yerine getirirken aynı zamanda İç Güvenlik, Dışişleri, Savunma, Hazine bakanlıkları, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü gibi kilit pozisyonları onaylama, aşı programı ve ekonomiyi raya sokma gibi diğer acil işler ile de ilgilenmesini umuyorum.”

Trump’ın Senato’daki davası Biden göreve gelmeden başlamayacak.

Senato’daki söz konusu duruşma, Biden yönetimi ve Demokratların görev süresinin başında geçirmeyi planladıkları yasal önlemlere karşı bir engel teşkil ediyor. Çünkü Senato’nun mahkeme olarak faaliyete geçmesi halinde, bu duruşma sonuçlanmadan anayasal olarak başka bir iş yapılamayacak.

Temsilciler Meclisi’nin Başkan’ı 6 Ocak’ta meydana gelen Kongre baskınında ‘isyana teşvik’ ile suçlayan azil maddesini kabul etmesiyle Trump, hakkında ikinci kez azil kararı verilen ilk ABD Başkanı oldu.

Şarkul Avsat