ABD Başkanı Donald Trump

Trump’ın azil sürecine ilişkin bundan sonra atılabilecek adımlar neler?

ABD Temsilciler Meclisi’nde Başkan Donald Trump’ın ‘isyana teşvik’ ile suçlandığı azil maddesi dün kabul edildi ve Trump hakkında ikinci kez azil kararı verilen ilk ABD başkanı oldu.

Başkan’ın azil sürecine ilişkin bundan sonra atılabilecek adımlar şunlar;

Süreç bitti mi?

Hayır, Temsilciler Meclisi’nin görevi Trump hakkındaki suçlamayı Senato’ya iletmek. Bir sonraki büyük adım, üst meclis olan Senato’nun Trump’ın suçlu olup olmadığını belirlemek için bir duruşma yapması.

Trump’ı mahkum etmek için üçte iki çoğunluk gerekiyor. 100 senatörün tamamı oylamaya katılırsa, 67’sinin Trump’ın azledilmesine evet oyu kullanması gerekiyor.

Senato’da Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında 50’ye 50 bir eşitlik olması nedeniyle Trump’ı mahkum etmek için en az 17 Cumhuriyetçinin Demokratlara katılıp Trump aleyhinde oy vermesi gerekiyor.

Duruşma ne zaman başlayacak?

Senato’nun Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell, Demokratların Trump’ı derhal yargılama taleplerini reddetti ve Senato’nun 19 Ocak’taki tatilden dönene kadar duruşmanın başlayamayacağını söyledi.

Bu da, duruşmanın muhtemelen Trump’ın 20 Ocak’ta görevden ayrılmasının ardından başlayacağı anlamına geliyor.

Temsilciler Meclisi’nin, duruşmanın başlayabilmesi için Trump aleyhindeki suçlamayı resmi olarak Senato’ya iletmesi gerekiyor.

Trump’ın Senato davasındaki muhtemel savunması nedir?

Temsilciler Meclisi, bir grup destekçisi tarafından Kongre binasına düzenlenen baskın öncesinde yaptığı konuşmaya dayanarak, Trump’ı ‘isyana teşvik’ ile suçlayan azil maddesini kabul etti.

Trump, muhtemelen duruşmada, sözlerinin Anayasa ile korunan ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu ve destekçilerine ‘savaşmalarını’ söylerken, bunu gerçek bir şiddet çağrısı olarak düşünmediğini iddia edecek.

Başkan Trump, Temsilciler Meclisi oylamasının ardından yaptığı, “Şiddet ve vandalizmin ülkemizde kesinlikle yeri yoktur” ifadelerinin de arkasına sığınacak.

Trump 20 Ocak’tan sonra yargılanabilir mi?

Evet. ABD’li akademisyenler, azlin yalnızca başkanın görev süresi içerisinde değil, daha sonra başkan adayı olmasını engellemek için ileriye dönük yapılmasının anayasaya uygun olduğu konusunda hemfikir.

Anayasa, mahkumiyet için verilecek bir cezanın ‘ABD nezdinde herhangi bir yüksek pozisyona sahip olma ve bundan yararlanma hakkını geri alma’ olduğunu belirtiyor.

Duruşma ne kadar sürer?

ABD Yüksek Mahkemesi, Senato’nun bir suçlamayı nasıl yöneteceği hususunda kendi kurallarını belirlemek için geniş yetkilere sahip olduğunu açıkladı. Ancak yürürlükteki mevcut kurallara göre, bu duruşma en az birkaç gün sürecek.

Şarkul Avsat