Tunus’ta salgının hızla yayılması yeniden karantinayı getirdi

Tunuslu yetkililer, salgının hızla yayılmasının ardından acil önlemler kapsamında, 14 Ocak Perşembe gününden 18 Ocak Pazar gününe kadar dört gün boyunca sürecek olan karantina kararı aldı. Ayrıca akşam 20.00 yerine, 16.00’dan sabah 06.00’ya kadar sürecek olan sokağa çıkma yasağı getirilmesine karar verildi.

Kamu ve özel sektörde bulunan tüm okul, kurs, üniversite ve meslek eğitim merkezlerinin derslerinin, 14- 24 Ocak tarihleri arasında askıya alınmasına karar verildi. Önümüzdeki Pazartesi’den 24 Ocak’a kadar mümkün olduğunca uzaktan çalışmanın benimsenmesi gerektiği vurgulandı.

Kültür ve spor faaliyetleri ile haftalık kurulan pazarların yasaklandığı ve Pazartesi gününden itibaren kafe ve restoranlarda bulunan sandalyelerin kaldırılarak mekan içlerinde hizmetin yasaklanacağı bildirildi.

Sağlık Bakanı Fevzi Mehdi alınan önlemlere ilişkin, dün (Çarşamba) düzenlediği basın toplantısında, “Tunus’taki epidemiyolojik durum, yüksek ölüm sayıları ve hastane kapasitelerinin dolmasının ardından hızla devam ettiği için oldukça tehlikeli ve hassas bir hale geldi” dedi.

Tunus’ta 11 Ocak itibariyle 5 bin 343 olarak kaydedilen toplam ölümlerin 640’ı, virüs sebebiyle evlerinde vefat edenlerin sayısını göstermekte. Bu sayı, Şubat 2020’de salgının patlak vermesinden bu yana toplam ölümlerin yüzde 13’ünü oluşturuyor.

Özellikle evlerde meydana gelen ölümlerin nedenleri arasında, birçok hastanın tedavilerine hastanede devam edilmesini reddetmesi sonucu, hastaları kurtarma noktasında yerinde ve hızlı müdahale yapılamaması gösteriliyor.

Tunus Sağlık Bakanlığı bu ayın 11’i itibariyle koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 59 kişi ile birlikte vefat sayısının 5 bin 343’e çıktığını belirtti. Ayrıca, 2 bin 586 yeni koronavirüs vakası ile birlikte toplam vaka sayısının 164 bin 936’ya ulaştığını, iyileşen hasta sayısının ise 120 bin 999 olduğunu bildirdi.

Koronavirüsle enfekte bin 802 hasta, özel ve kamu kurumlarına ait hastanelerde tedavi görüyor. Yaklaşık 359 hasta yoğum bakım ünitelerinde kalırken özel sektör ve kamuya ait hastanelerde bulunan 130 hastanın tedavisi solunum cihazlarına bağlı bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Şarkul Avsat