ABD, Mısır’daki Hasm Hareketi ve liderlerini terör listesine dahil etti

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır’daki Hasm Hareketi ve liderlerini terör listesine dahil edildiğini açıkladı. Bakanlık ayrıca Filistin İslami Cihad Örgütü’nün de listede kalmasına karar verdi.

Bakanlığın ABD’nin Kahire Büyükelçiliği tarafından da yayınlanan açıklamasında, “Dışişleri Bakanlığı, Hasm Hareketi’ne yönelik yaptırımları bir yabancı terör örgütü olarak tanımlayarak artırdı. Hasm Hareketi daha önce terör eylemlerinde önemli bir risk oluşturduğu için Ocak 2018’de Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terör Örgütü olarak belirlenmişti” denildi.

Söz konusu açıklamada, Hasm hareketinin iki lideri Yahya es-Seyyid İbrahim Musa ve Ala Ali Muhammed es-Samahi’nin terör listesine dahil edildiği ifade edilerek, Bakanlığın ayrıca Filistin İslami Cihad örgütünün listede kalmasına karar verildiği bildirildi.

Söz konusu karar ile Musa ve Samahi’nin varsa ABD’deki mal varlıkları donduruluyor, ABD vatandaşlarının onlarla herhangi bir işlem yapması yasaklanıyor.

Bunun yanı sıra terör örgütü olarak sınıflandırılan Hasm’a bilerek maddi destek ve kaynak sağlamak veya sağlamaya teşebbüs etmek federal bir suç olarak kabul ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2015 yılında Mısır’da kurulan ve Kahire tarafından terör örgütü olarak nitelendirilen Hasm Hareketi’nin gerçekleştirdiği saldırıları inceledi.

Hareket, Mısır Ulusal Güvenlik Teşkilatı görevlisi İbrahim Azazi suikastı ve Mısır’ın eski Başmüftüsü Ali Cuma’ya yönelik suikast girişiminin yanı sıra 30 Eylül 2017’de Myanmar’ın Kahire  Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Şarku’l Avsat