Güney Kore, İran’la yaşadığı gerginlikte Katar’ın arabulucu olmasını istiyor

Güney Kore, İran tarafından el konulan tanker ile ilgili sorunun çözülmesi için Katar’dan arabuluculuk yapmasını talep etti

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı dün bir açıklama yaparak Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Jong-kun’un iki gün önce yaptığı bir ziyaret esnasında Katar’dan, İran’ın Güney Kore bandıralı petrol tankerine el koyup mürettebatını tutuklaması ile ilgili sorunun çözülmesi için yardım istediğini duyurdu.

Choi, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) geçtiğimiz hafta el koyduğu Güney Kore bandıralı gemi ile ilgili sorunun çözüme kavuşturulması için Katar’dan verebileceği maksimum desteği vermesini talep etti.

Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansına göre Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Bakan Yardımcısının, Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad el-Murayhi de dahil olmak üzere Katarlı üst düzey yetkililerle bir araya geldiği bilgisini paylaştı.

Güney Koreli yetkilinin arabuluculuk talebinin Tahran’a yaptığı ziyaretin ertesi günü gelmesi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve yardımcısı Abbas Irakçı ile Güney Kore bandıralı petrol tankerinin serbest bırakılması için yapılan istişarelerin çıkmaza girdiğini gösteriyor.

Yonhap haber ajansı İran’ın, “çevre kirliliği” gerekçesiyle uluslararası sularda tankere el koymasının yasal olduğu konusunda ısrarcıyken Güney Kore’nin tankerin serbest bırakılma ihtimali konusunda karamsar olduğuna işaret etti.

Geçtiğimiz hafta İran, Güney Kore Büyükelçiliği yetkililerinin, tankerin Güney Kore ve Asya uyruklu 20 mürettebatından bir temsilci ile görüşmesine müsaade etti.

İran hükümeti bu hafta Güney Kore’deki bankaların ABD yaptırımları uyarınca yedi milyar dolar değerindeki İran fonlarını dondurmasına karşılık eleştirilerini artırdı ve İran Merkez Bankası Müdürü Abdunnasır Himmeti bu fonların karlarıyla iade edilmesini istedi.

Himmeti İran’ın bu fonlarla ilaç ve gıda satın almayı planladığını söylerken, Güney Kore’nin ambulans ve tıbbi malzeme sağlama teklifini “hakaret” olarak nitelendirdi.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney İngiltere ve ABD’den Kovid-19 aşıları satın alınmasına karşı olduğunu duyurmadan önce İran, Kovid-19 aşısı satın alma anlaşmalarını finanse etmek için Güney Kore’deki mal varlıklarını kullanmayı planladığını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani salı günü yaptığı açıklamada, hükümeti bu hafta başlarında doları piyasalara pompalama planlarını reddetmiş olsa da, Güney Kore’deki dondurulmuş varlıklarını, doların fiyatını düşürmek için döviz piyasasına sürmek istediğini söyledi.

Öte yandan Güney Kore Gümrük Dairesi’nden alınan ön bilgilere göre, Seul’ün Aralık 2019’dan bu yana İran’dan ham petrolü ithal etmedi.