Mısır’dan Katar’a uçuşlar başlıyor

Kahire, pazartesi gününden itibaren Doha’ya günlük uçuş seferlerinin başlayacağını duyurdu

Mısırlı yetkililer, 3 yıldan fazla süren yasağın ardından hava sahasının Katar ile uçuşlara yeniden açılması ile, Mısır Havayolları’nın (Egypt Air) 18 Ocak Pazartesi itibariye Kahire ile Doha arasında günaşırı seferlerin gerçekleştirmesini planlıyor.

Mısır Havayolları’ndan (Egypt Air) yapılan bir açıklamaya göre, Kahire-Doha arasındaki günlük uçuşların, havayolu şirketinin elindeki ileri teknolojik özelliklerle donatılmış son model uçaklarıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Karar, Mısır’ın Suudi Arabistan’ın El-Ula kentindeki Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)  zirvesinde imzaladığı mutabakat sonrasında alındı.

Egypt Air, Mısır’da düzenlenen Dünya Hentbol Şampiyonası sponsorluğu vesilesiyle başlattığı kampanya kapsamında, ocak ayı sonunundan 10 Şubat’a kadar  Doha’dan Kahire’ye bilet satın almak isteyenler için yüzde 20 indirim uygulayacağını belirtti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, teröre destek verdiği suçlamalarıyla Haziran 2017’de  Katar’ı boykot kararı almıştı. Boykot, Katar ile diplomatik ve ticari bağların kesilmesini ve hava trafiğinin askıya alınmasını kapsıyordu.

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn geçtiğimiz günlerde hava sahalarının Katar’a açılacağını duyurmuşlardı.

Kahire’deki kaynaklar, hava trafiğinin açılmasının Mısır ile Katar arasındaki ilişkileri yeniden kurma yolundaki ilk adım olduğunu, bu adımı, önümüzdeki haftalarda Katarlı ile Mısırlı diplomatik ve güvenlik yetkilileri arasında birçok koordinasyon toplantısının izleyeceğini belirtiyor.

Yaklaşık bir hafta önce, Katar Maliye Bakanı Ali Şerif el-Emadi’nin, Doha’dan kalkan özel uçakla Kahire’ye yaptığı resmi ziyaret ile, 2017’nin ortalarından bu yana ilk kez bir Katar uçağı Suudi Arabistan ve Mısır hava sahasını kullanarak yolculuk yapmış oldu.

Şarku’l Avsat