Yunanistan bin 490 göçmeni Türkiye’ye göndermeye çalışıyor

Yunanistan sığınma başvurularını reddettiği bin 490 göçmenin Türkiye’ye ‘derhal geri gönderilmesi’ için Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği (AB) sınır kuruluşu Frontex’e talepte bulundu.

Yunanistan Göç Bakanlığı’na göre Yunan adalarındaki göçmen kabul merkezlerinde bulunan ve sığınma başvuruları reddedilen göçmenlerden 995’i Midilli’de, 180’i Sakız Adası’nda, 187’si İstanköy’de ve 128’i de Sisam Adası’nda bulunuyor.

Göç Bakanı Notis Mitarachi, “Avrupa, bu sorunu yeni Avrupa sığınma şartı çerçevesinde ele almak için ortak bir mekanizma kurmalı, aynı zamanda bu geri dönüşe izin vermek için gerekli pratik yasal prosedürü uygulamalıdır” dedi.

AB Komisyonu Sözcüsü Adalbert Jahnz ise Yunan Bakan’ın talebinin alındığını ve yanıt vermek için çalışıldığını bildirerek, “Komisyon, Yunanistan’ın karşı karşıya olduğu zorlukların farkında. AB ile Ankara arasındaki ortak bildirgenin uygulanması konusunda, Yunan adalarından Türkiye’ye geri dönüş operasyonlarının yeniden başlatılması için çalışmalarına devam ediyor” dedi.

AB ile Ankara arasında 2015 göç krizinin ardından göçmenlerin Avrupa’ya gelmesini önlemek için varılan 2016 anlaşması, Avrupa’nın mali desteği karşılığında Türkiye’den Yunanistan’a kaçan ve reddedilen sığınmacıların Ankara’ya iade edilmesini öngörüyor.

Ancak doğrudan Ankara hükümetine ödenmeyecek olan bu fonlar, Türkiye’deki mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayan belirli projeleri finanse etmeyi amaçlıyor.

2016’da imzalanan göçmen anlaşması kapsamında Türkiye’ye geri dönen göçmen sayısı geçtiğimiz sene patlak veren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle oldukça azaldı.

Atina’ya göre 2020’de sadece 139 göçmen Türkiye’ye iade edildi.

Göç Bakanı Notis Mitarachi, “Türkiye’nin ortak bildirgeye uygun olarak çabalarını yoğunlaştırmasını bekliyoruz” diyerek, Ankara’nın öncelikle göçmenleri taşıyan botların Türkiye kıyılarından yola çıkarak Yunanistan ve Avrupa’ya gitmesini engellemesi gerektiğini vurguladı.

Şarkul Avsat