Mısır’dan zekâtın aşı için kullanılmasına onay

Mısır Sağlık Bakanlığı, Hentbol Dünya Kupası’na katılan takımlara her 24 saatte Kovid-19 (PCR) testi yapıldığını duyurdu. Mısır hükümeti tarafından yapılan bir diğer açıklamada da aşının toplumda adaletsiz bir biçimde dağıtıldığı yönündeki haberlere karşı çıkıldı. Fetva kurulu da zekâtın aşı sağlanması için kullanılmasına cevaz verdi.

Mısır’da vaka sayısı son zamanlarda yeniden yükselmeye başladı. Son olarak bin 022 koronavirüs testi pozitif çıkarken 59 kişi ise yaşamını yitirdi. Mısır Sağlık Bakanlığı dün akşama kadar toplam vaka sayısının 153 bin 741’e ulaştığını, 121 bin 071 kişinin sağlığına kavuştuğunu bildirdi. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 8 bin 421 olarak duyuruldu.

Mısır Kabinesi tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“Koronavirüs aşısı hakkında çıkan ve belirli vatandaşlara dağıtılacağı yönündeki haberler doğru değildir. Bunun hiçbir gerçek yanı olmadığı gibi Sağlık Bakanlığı ile de ilgisi yoktur. Devlet, ayırım yapmadan bütün vatandaşlarına aşının sağlanması için çaba sarf ediyor.”

Açıklamada ayrıca dağıtımın belirli bir sınıfa veya kesime dağıtılmayacağına işaret edilerek önceliğin virüs enfeksiyonuna en açık olan sağlık personeli, kronik hastalıkları olanlar ve yaşlı gruplar olacağı vurgulandı.

Tartışmalar sürerken Mısır Fetva Kurulu da dün şu açıklamada bulundu:

“İslam şeriatının temel unsurlarından biri olan ‘canı muhafazanın’ uygulanması için zekât parasını aşıda kullanmak caizdir. İlaç için para sarf etmenin caiz olmasının yanı sıra hastalığa yakalandıktan sonra ilaç kullanmak, gelmesi muhtemel olan hastalığa karşı ilaç almak ve muayene edilmek de bunun gerçekleşmesinin bir parçasıdır. Sağlık kuruluşlarının araçlarıyla, cihazlarıyla ve tüm tedavi sistemiyle, dönemimizdeki salgının gelişimini ve yıkıcı etkilerinin yayılmasını engelleyebilmesi için para bağışlanması vaciptir. Bir insanın temel geçimini, bireysel ve toplumsal düzeydeki yaşamını korumasının en önemli yönlerinden biri ölümcül hastalık ve salgınların ortadan kaldırılmasıdır.”

Diğer yandan Mısır Sağlık Bakanı Medya Danışmanı ve Dünya Hentbol Şampiyonası Sağlık Komitesi Resmi Sözcüsü Dr. Halid Mücahid dünkü açıklamasında, Hentbol Dünya Kupası’na katılan tüm takımlar için 48 saatte bir yapılan Kovid-19 (PCR) testinin artık 24 saatte bir uygulanacağını duyurdu. Testin komisyon üyeleri ve otel çalışanlarına da yapıldığına dikkat çekilen açıklamada termal tarama yapıldığı ve şüphe durumunda alanların dezenfekte edildiği kaydedildi.

Mücahid açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şüphe edilen kimseler tahlil ve muayene yapılmak üzere belirlenen hastaneye sevk ediliyor. Hafif vakalar yine belirlenen otellerde izolasyona alınarak sağlık ekibi tarafından tedavi ediliyor. Daha ağır vakalarda ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere sevk edilerek izole ediliyorlar. Ayrıca vaka ile temas halinde olanlar takip altına alınıp yerleri tespit edildikten sonra bulundukları alanlara dezenfektasyon uygulanıyor.”

Şarkul Avsat