ABD Başkanı Joe Biden (Twitter)

Biden’ın ‘ıssız başkentteki’ yemin töreni tarihe geçen bir gün olacak

ABD Ulusal Muhafızların konuşlandırıldığı ıssız başkent Washington’da Joe Biden ABD Başkanı, Kamala Harris ise Başkan Yardımcısı olarak yarın yemin ederek göreve başlayacak. Bu da günü, ABD tarihinde emsali olmayan bir olay haline getirecek.

Washington sakinleri, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ABD’nin 46. başkanının yemin törenini evden izlemeye davet edildi.

Başkan Donald Trump da, sessiz ve barışçıl bir devir geleneğini bozarak törene katılmayacak ve Biden yemin etmeden saatler önce Washington’dan ayrılmış olacak.

Cumhuriyetçi milyarder, yarın sabah Beyaz Saray’dan ayrılarak Florida eyaletinin Palm Beach kentindeki kendisine ait Mar-a-Lago Kulübü’ne gidecek.

Trump, Twitter hesaplarını süresiz olarak kapatmadan önce son tweetlerinden birinde 20 Ocak’taki açılış törenine katılmayacağını bildirerek, 1869’da Andrew Johnson’dan beri halefinin yemin törenine katılmayı reddeden ilk başkan oldu.

Gelenek gereği, görev süresi sona eren başkan ve eşi, yeni başkan ve eşini yemin töreninin sabahında karşılaması ve sonra hep birlikte Kongre Binası’na gitmeleri gerekiyor. Ancak Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump’ın aksine yemin törenine katılacak.

Trump, destekçilerinin Kongre binasına baskın yapmasından bu yana Washington’da istenmeyen bir başkan haline geldi.

Joe Biden’in tarif ettiği gibi Amerikan demokrasisinin sembolü Kongre’ye karşı ‘isyandan’ bu yana, federal başkent müstahkem bir kampa dönüştü.

20 binden fazla Ulusal Muhafız üyesi ve yedek asker silahlı olarak devriye gezerken, Beyaz Saray ve Kongre binası gibi binaları korumak veya yolları tamamen kapatmak için bariyerler ve beton bloklar yerleştirildi. Washington adete Irak’ın başkenti Bağdat’taki ‘Yeşil Bölge’ gibi görünüyor.

Normal koşullarda yüzbinlerce ABD’linin Kongre’deki yemin törenini izlemek üzere toplandığı National Mall 20 Ocak günü kapalı olacak.

ABD polisi de uyarılarını ikiye katladı ve aşırı sağcı gruplardan gelecek silahlı saldırı tehdidinin gerçek olduğunu ve bu tarihi günde hazır olacaklarını vurguladı.

Biden’ın yemin töreni televizyonlardan canlı yayınlanacak ve ülkenin yeni başkanı ABD’liler arasında uzlaşma ihtiyacını vurgulayan geleneksel açılış konuşmasını yapacak.

Pop yıldızı Lady Gaga, ABD ulusal marşı The Star-Spangled Banner’ı seslendirirken, Jennifer Lopez de bir müzik performansıyla sahne alacak.

Joe Biden, ülkenin yeni başkanı olarak yemin ettikten sonra Obama, Bush ve Clinton ile eşlerin de katılımıyla Meçhul Asker Mezarı’na çelenk koymak için Arlington Ulusal Mezarlığı’na gidecek.

Geri dönüş yolunda, ABD’nin 46. Başkanı’nın konvoyu Beyaz Saray’dan birkaç yüz metre uzakta duracak ve Biden yeni evine yürüyerek gidecek.

Bunun ardından Biden’ın göreve hızlı bir başlangıç yaparak ilk başkanlık kararlarını içeren kararnameleri açıklaması bekleniyor.

Şarku’l Avsat