Koronavirüs aşı kampanyaları 40 milyon doz aşının dağıtılması ile hızlandı

Rusya ve Brezilya, dün (Pazartesi) yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama kampanyaları başlatırken, Fransa ve İngiltere’de aşılama kampanyası çalışmaları genişletildi ve aşılama yarışında şimdiye kadar 40 milyon dozdan fazla aşı dağıtıldı.

Dünya çapında daha hızlı yayılan mutasyona uğramış koronavirüs türlerinin ortaya çıkmasına yönelik endişeler devam ederken, çeşitli ülkeler arasında eşit olmayan bir şekilde gerçekleştirilen aşılama çalışmaları yoğunlaşıyor. Bunlara paralel olarak salgınla mücadelede kısıtlamalar da artıyor.

Haber ajanslarının elde ettiği verilere göre, dünya toplam nüfusunun yüzde 61’ini içeren en az 60 ülke veya bölge aşılama kampanyalarına başladı ancak dağıtılan dozların yüzde 90’ı 11 ülkede dağıtılmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dün (pazartesi) bu duruma yönelik eleştiride bulunarak, zengin ülkeler, yoksul ülkelerin aşıya ulaşamaması pahasına aşıları alırlarsa, dünyanın “feci bir ahlaki başarısızlık” ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyarısında bulundu.

210 bin can kaybı ile salgında en yüksek ölüm bilançolarından birini kaydeden Brezilya, başta Sao Paulo eyaleti olmak üzere, eyalet yöneticilerinin baskısı altında belirlenen tarihten iki gün önce (dün) aşı kampanyasını başlatıyor.

İlk aşıların Rio de Janeiro’da 17.00’de (20:00 GMT), Brezilya düzenleme kurumundan lisans alan (Pazar günü) Çin’in CoronaVac aşısı ve İngiliz AstraZeneca aşısı kullanılarak yapılması planlanıyor.

Öğretmenlerin ve sağlık çalışanlarının aşılanmasının Aralık ayında yavaş yavaş başladığı Rusya, genel bir kapatma uygulamak zorunda kalmadan salgının yayılmasını durdurmak umuduyla pazartesi günü yoğun bir aşı kampanyası başlattı.

Kızıl Meydan’daki lüks GUM alışveriş merkezine kurulan aşılama noktasında bekleyen 35 yaşındaki kimyager Valery Krivitsky “İsimlerimizi önceden kaydettirmeden aşı olabileceğimizi duyurdular, ben de hemen geldim” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (geçen hafta) 146 milyonluk nüfusun tamamı için Rus “Sputnik-V” aşısı kullanılarak kapsamlı bir aşılama kampanyası gerçekleştirilmesine yönelik direktif verdi. Ancak Rus uzmanlar, basına verdikleri röportajlarda yetkililerin aşıları büyük şehirlerin dışında dağıtım imkanlarına yönelik endişelerini dile getirdiler.

Aşılama kampanyası, Fransa’da da yoğunlaşıyor. Salgının yayılmaya devam etmesi hükümeti ülke genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağını 18.00’e (GMT) çıkarmaya yöneltti. Aşılama şimdiye kadar bakımevi sakinleri ve sağlık ekipleri de dahil olmak üzere öncelikli gruplarla sınırlı kalmasının ardından dün 75 yaşın üzerindeki tüm kişilere genişletildi.

Sağlık yetkililerine göre yüzde 70 daha bulaşıcı olan virüsün mutasyona uğramış bir türüne karşı savaş veren İngiltere, aşılama kampanyasını 70 yaşın üstündeki kişileri de kapsayacak şekilde genişletmeye karar verdi. Aynı zamanda ülkeye gelen yolcuların tümüne karantina uygulaması ve ülkeye gelişlerinden önce negatif sonuç alınmış test belgesinin sunulması zorunluluğunun başlatılmasına karar verildi.

Temmuz ayına kadar 300 milyon kişinin aşılanması hedefi ile cumartesi günü aşılama kampanyasını başlatan Hindistan’da, aşı olmaya çağrılan kişilerin yaklaşık üçte birinin aşı merkezine gelmemesi üzerine hükümet (Pazartesi) aşılara olan güveni artırmaya yönelik çabalarını yoğunlaştırdı.

Aşılama çalışmalarının sonuçlarının görülmesi beklenirken, hükümetler vatandaşlarına hareket ve sosyal mesafe önlemleri ile kısıtlamalar getirmeye devam ediyor. Avusturya pazar günü, Noel öncesinde başlatılan 3. kapanma önlemlerinin 8 Şubat’a kadar uzatıldığını duyurdu. İsviçre de “3. dalgadan kaçınmak” için “mümkün olan yerlerde” bugünden geçerli olarak uzaktan çalışma zorunlu hale getirildi. Ayrıca gerekli olmayan dükkanlar kapatıldı ve toplantılar 5 kişi ile sınırlandırıldı.

İtalya, Brezilya’da keşfedilen mutasyona uğramış koronavirüs türü sebebiyle Brezilya’dan yapılan uçuşları askıya aldı. Yetkililer pazartesi gününden itibaren enfeksiyon riskinin yüksek olduğu 3 bölgede yeniden kapanma önlemlerinin uygulanacağını belirtti.

Peru, Avrupa’dan yapılan uçuşların askıya alınma kararını 31 Ocak’a kadar uzattı.

Avustralya Sağlık Bakanlığı sekreteri Brendan Murphy, bu yıl yolcular için uluslararası sınırların açılmasının olası olmadığını açıkladı.

Koronavirüsün 2019 yılını sonlarında ortaya çıktığı ilk merkez üssü olan Çin’de, yeni vakaların kaydedilmesinin ardından ülkenin kuzeydoğusundaki yaklaşık 3 milyon kişi yeniden karantina uygulamasına alındı.

Pekin ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), WHO’nun salı günü düzenlenen bir toplantısında sunulan bağımsız uzmanların raporunda belirtildiği üzere, şu ana kadar dünya çapında 2 milyon 49 binden fazla kişinin ölümüne neden olan salgın karşısında yavaş hareket ettiklerine yönelik ciddi suçlamalarla karşı karşıya kalmış durumdalar.

Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan raporda “Çin’deki yerel ve ulusal sağlık otoritelerinin, Ocak 2020’de halk sağlığı önlemlerini daha sıkı bir şekilde uygulayabileceği açıktı” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan raporda “(Dünya Sağlık Örgütü’nün) Ocak ayının 3 haftasına kadar neden toplanmadığı belli değil. İlk toplantısı gerçekleştirildiğinde ise, küresel sağlık acil durumu ilan etme konusunda neden anlaşamadığı da net değil” ifadelerine yer verildi.

Şarku’l Avsat