Kudüs yakınlarındaki Silvan’da bulunan Vadi Kaddum’da yıkılan bir bina (WAFA)

Filistin: Kudüs Filistin’in ebedi başkentidir

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Kudüs’ün merkezindeki David Şehri yerleşim projesinin kanunen tanınması ardından ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ı kovuşturma sözü verdi.

WAFA’nın haberine göre Bakanlık tarafından salı günü yapılan basın açıklamasında, “Kudüs’ün Eski/Tarihi Şehir ve Silvan bölgeleri dahil tüm sınırları ve bölgesi ile Doğu Kudüs, 1967’den bu yana işgal edilen Filistin toprağıdır; Friedman’a ve ABD yönetimine rağmen Filistin devletinin ebedi başkentidir. Bu durum bazı ülkelerin tüm kendilerine göre yasal, diplomatik ya da dini tanımlamalarının üzerinde bir gerçektir” ifadeleri kullanıldı.

“Friedman’ın gerici açıklamaları; uluslararası meşruiyet ve kararlarından, uluslararası hukuk ve diplomatik normlardan açıkça farklıdır” ifadelerini kullanan Bakanlık, “Friedman’ı uluslararası ve ihtisas mahkemeleri huzurunda sorumlu tutma olasılığını araştırmak için bu dosyayı hukukçular ve ilgili makamlar ile birlikte takip edeceğini” vurguladı.

Şarku’l Avsat’ta yer alan habere göre Bakanlık, Friedman’ın David Şehri projesi kararının yasadışı ve geçersiz olduğunu, onun İsrail lehine olan gerici arzuları ve ideolojisini yansıttığını belirtti.

Kudüs’ün Yahudileştirilmesi siyaseti doğrultusunda yerleşimci saldırılara tanıklık eden Silvan’a, Filistin halkından temizlenmesi niyetini açık edecek şekilde, David Şehri deniyor. Nitekim bu sebeple mahalle sakinleri ile yerleşimciler arasında devamlı çatışmalar kaydediliyor.

ABD’nin Kudüs Büyükelçisi David Friedman, İsrail halkına veda ederken Silvan’da bir yerleşim projesi kararı almıştı. Nitekim büyükelçilik tarafından Friedman’ın görevi sona ermeden iki gün önce Pazartesi günü yapılan resmi açıklamada, ABD Mirasını Koruma Komisyonu Başkanı Paul Packer ve Friedman’ın David Şehri’ne dair özel bir partiye katıldıkları belirtildi. Açıklamada, “Friedman, David Şehri’ni gezen ilk ABD büyükelçisidir; o zamandan bu yana birçok üst düzey ABD yetkilisi de burayı ziyaret etmiştir” ifadelerine başvuruldu.

Şarku’l Avsat