Afrika’da koronavirüsün ikinci dalgası daha ölümcül

Afrika Birliği’ne (AU) bağlı Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) dün (Perşembe) yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ikinci dalgasının, kıtadaki ölüm oranının küresel ölüm oranı ortalamasını aşması ile Afrika’da daha ölümcül olduğunu duyurdu.

Africa CDC Başkanı John Nkengasong’un bir basın konferansında koronavirüs ölüm oranının Afrika’da kaydedilen vakalarda yüzde 2,5, küresel düzeyde ise yüzde 2,2 oranında kaydedildiğini belirtti.

Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre, kıtadaki vaka sayısı geçen ay içerisinde haftada yüzde 14’lük artış gösterdi.

Afrika CDC’ye göre, salgının başlangıcından bu yana, 3,3 milyon vaka ve yaklaşık 82 bin can kaybı kaydeden Afrika, resmi olarak dünya genelinde salgından en az etkilenen kıta olarak kaldı.

Ancak Nkengasong’un belirttiğine göre, ölüm oranlarının yükselmesi, Afrika’nın ölüm oranının küresel ortalamanın altında kaldığı ilk dalgadan farklı bir durum oluşturuyor.

Nkengasong, “Bir değişime tanık oluyoruz. Bu, güçlü bir şekilde mücadele etmemiz gereken ikinci dalganın göze çarpan özelliklerinden biri” değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut durumda Afrika’da 21 ülkedeki ölüm oranı, küresel ortalama olan yüzde 2,2’nin üzerinde kaydediliyor.

Afrika CDC’ye göre ölüm oranları, Sudan’da yüzde 6,2, Mısır’da yüzde 5,5, Liberya yüzde 4,4 ve Afrika Birliği üyesi olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti’nde ise yüzde 11,8 olarak kaydediliyor.

Nkengasong’a göre, ölüm oranındaki bu artış, kıtadaki sağlık sistemini boğan vaka sayısındaki artıştan kaynaklanıyor. Yetkili, salgının gelişiminin “hemşirelerin ve doktorların hastalara bakma kapasitelerini aştığını” açıkladı ve “Hastalarımız sınırlı sayıda yatağımız ve ekipmanımız olduğu için gerekli ilgi ve bakımı görmüyorlar” dedi.

Nkengasong, özellikle sağlık durumu ağır olan Kovid-19 vakalarının tedavisinde kullanılan ve “zorunlu” hale gelen oksijene ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Kıtada en çok nüfusa sahip olan Nijerya’da, sağlık yetkilileri, “hangi hastalara bakabileceklerini ve hangilerini tedavi etmeyi reddedeceklerini seçmek zorunda” kaldıklarını ifade ettiler.

Afrika Birliği geçtiğimiz hafta kıta için 270 milyon doz aşı talep ettiğini ve bunların, aşılara adil erişimi sağlamak için Dünya Sağlık Örgütü ve özel sektör ortakları tarafından oluşturulan bir girişim olan COVAX mekanizması ile Afrika’nın alacağı dozlara eklendiğini duyurdu.

Nkengasong, ek doz alabilmek için Rusya ve Çin ile müzakerelerin “devam ettiğini” ancak “Şu ana kadar bir anlaşmaya varılmadığını” ifade etti.

Şarkul Avsat