Japonya Tokyo Olimpiyatları’nı iptal edecek mi?

Japonya hükümetinden bir kaynak, hükümetin Tokyo Olimpiyatları’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iptal edilmesi gerektiği sonucuna vardığını söyleyerek, ülkenin 2032’de Olimpiyata ev sahipliği yapmaya odaklanacağını bildirdi.

Japonya, diğer büyük ekonomiler gibi salgından etkilenmedi, ancak vaka sayısındaki son artış, yabancılara sınırların kapatılmasına ve Tokyo gibi büyük şehirlerde olağanüstü hal ilan edilmesine yol açtı.

Yakın zamanda yapılan kamuoyu yoklamaları, Japonların yaklaşık yüzde 80’inin virüsün yayılmasından korktuğu için önümüzdeki yaz Tokyo Olimpiyatları’nın düzenlenmesini istemediğini gösterdi.

The Times gazetesine göre isminin açıklanmasını istemeyen hükümet kaynağı, “Kimse bunu ilk duyuran olmak istemiyor, ancak hakim görüş turnuvayı organize etmenin zorluğu. Şahsen bunun düzenleneceğini düşünmüyorum” dedi.

Organizatörler ve Japon hükümeti, daha önce 23 Temmuz’da başlayacak olan turnuvaya ev sahipliği yapmak için hazırlıklarını tamamlama sözü verdi.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, turnuvanın yapılmasının dünyaya umut ve cesaret kazandıracağını söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach da, “Olimpiyat Oyunları’nın 23 Temmuz’da Tokyo’daki Olimpiyat Stadı’nda başlamayacağına inanmak için şu an herhangi bir nedenimiz yok. Bu sebeple B planı yok, oyunları güvenli ve başarılı bir şekilde düzenlemeye kararlıyız” dedi.

Şarkul Avsat