Riyad yönetimi, İran’ın tehditlerine karşı bölgesel iş birliğinin önemini vurguladı

Körfez ülkeleri büyükelçilerinden yardımlaşmaya ve iş birliğine destek

Ürdün’deki Körfez büyükelçileri, dönemsel toplantılarını yeniden başlatarak KİK ülkelerinin Ürdün’le olan ilişkilerini her alanda geliştime, koordinasyon sağlama ve iş birliği yapma yollarını görüştüler

Suudi Arabistan’ın Ürdün Büyükelçisi Nayif es-Sediri, ülkesinin İran tehditlerine karşı bölge ülkeleriyle birleşmesinin ve net bir duruş sergilemenin önemli olduğuna vurgu yaptı. Büyükelçi,  İran’ın takip ettiği nükleer program aracılığıyla sadece güvenliği ve istikrarı hedeflemediğini, bölgedeki ülkelerin işlerine sürekli müdahale ederek bölgede istikrarsızlığa, savaşa ve yıkıma neden olduğunu söyledi.

Es-Sediri, El-Ula Zirvesi’nin ardından Amman’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği binasında dün gerçekleştirilen Körfez ülkeleri büyükelçilerinin ilk toplantısında, İran tehditleriyle yüzleşmenin, doğrudan veya herhangi bir şekilde müzakerelere katılmanın, Arap ülkelerinin ve bölge ülkelerinin sesinin duyulacağına inanan Körfez topluluğunun yöntemi olacağını belirtti.

Sediri ayrıca Körfez zirvesinin sonuç bildirgesinde  Ürdün’de güvenlik, istikrar ve kalkınmanın desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

El-Ula Zirvesi’nden sonraki bu ilk toplantı, KİK ile ev sahibi ülkenin ortak çıkarlarına ve sorunlarına hizmet edecek şekilde görüş alışverişinde bulunmak ve eşgüdüm içinde hareket etmek amacıyla düzenlendi. Görüşmeler, KİK ülkelerinin büyükelçileri tarafından düzenlenen periyodik toplantılar çerçevesinde gerçekleştirildi.

Suudi Arabistan Ürdün Büyükelçisi, Yüksek Konsey’in KİK ile Ürdün arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde, üzerinde mutabık kalınan ortak eylem planlarını uygulama çabalarını yoğunlaştırma yönündeki direktifini yineledi. Genel olarak Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin, özelde de Suudi Arabistan’ın Ürdün’ü takdir ettiğini ve varolan ilişkileri korumak ve güçlendirmek  istediklerini söyledi.

Ürdün’deki Körfez büyükelçileri, dönemsel toplantılarını yeniden başlatarak KİK ülkelerinin Ürdün’le olan ilişkilerini her alanda geliştime, koordinasyon sağlama ve iş birliği yapma yollarını görüştüler.

Ürdün’de üç yıldan uzun bir süreden bu yana ilk kez düzenlenen toplantıya Bahreyn Büyükelçisi Ahmed bin Yusuf el-Ruveyi, Kuveyt Büyükelçisi Aziz el-Daihani, BAE Büyükelçisi Ali  el-Beluşi, Katar Büyükelçisi Şeyh Said bin Nasır, Suudi Arabistan Büyükelçisi Nayif es-Sediri ve Umman Büyükelçisi Hilal Al-Maamari katıldı.

Toplantıya katılan KİK ülkelerinin büyükelçileri, Körfez-Ürdün ilişkilerinin Arap ülkeleri arasındaki iş birliği için her alanda takip edilmesi gereken  bir örnek olduğunu belirttiler. Bunun, ortak Arap hedefini teşvik etmek ve bu konudaki anlaşmaları harekete geçirmek üzerine inşa edilebilecek parlak bir örnek olduğunu vurgulayarak KİK ülkelerinin büyükelçileri arasındaki bu tür periyodik görüşmelerin düzenlenmesinin önemine işaret ettiler. Böylelikle bir yandan KİK ülkeleri arasında stratejik hedeflere ve ortak çıkarlara ulaşmak için gelecek vizyonları hakkında istişare fırsatı elde edilirken diğer yandan da Ürdün’le ikili ilişkileri ve iş birliğini artırma fırsatının yakalandığına vurgu yapıldı.

Şarku’l Avsat