Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fetih Merkez Komitesi toplantısına katıldı (WAFA)

Abbas, Gazze’nin devam eden sorunlarını seçimlerden önce çözecek

Fetih Hareketi, mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimler öncesinde Gazze Şeridi’ndeki eski ve birikmiş sorunlar da dahil olmak üzere çözülmemiş tüm sorunları çözmeye karar verdi.

Fetih Hareketi yetkilileri, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Gazze Şeridi’ndeki sorunların çözülmesi için bir komite kurduğunu ve meseleleri bir an önce halletmesi için Başbakan Muhammed İştiyye’ye talimat verdiğini belirttiler.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed, Abbas’ın tüm sorunların günler içinde çözülmesi için açık talimatlar verdiğini ve Başbakan’a başta 2005 çıkışlı çalışanların maaş kesintileri ve erken emekliliğe sevk edilenlerin maaşları olmak üzere tüm ödemelerin yapılması talimatı verdiğini söyledi.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Tevfik Tiravi, Gazze Şeridi’ndeki Filistin Yönetimi’ne bağlı çalışanların sorunlarının aşamalı olarak çözüleceğini belirterek “Çocuklarımız Gazze’de 2005 çıkışlı çalışanların kesilen maaşları, erken emekliliğe sevk edilenlerin maaşları ve abluka gibi iyi bilinen sorunlarla karşılaşıyor” ifadelerini kullandı. Tiravi, Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyelerinden oluşan bir komisyonun, bu sorunlara çözümler geliştireceğini ve ardından çözümleri için Merkez Komite’ye sunacağını söyledi.

Fetih yetkililerinin açıklamaları, Gazze Şeridi’nde Filistin Yönetimi’ne bağlı çalışanların maaş kesintilerinden veya birçoğu erken emekliliğe sevk edilenlerin ödenmeyen maaşlarından şikayet edenler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Devlet Başkanı Abbas ve Fetih Hareketi, başkanlık seçimlerinden iki ay önce yapılması planlanan hareketin Yürütme Konseyi seçimlerinden 4 ay sonra yapılacak olan genel seçimlere yönelik hazırlıkların sürdüğü bir dönemde bazıları 15 yıllık olan sorunları çözmek için adımlar atıyorlar.

Fetih Hareketi, Hamas’la arasında çekişmeli geçmesi beklenen seçim yarışında daha fazla oy almak için, Filistin Yönetimi’ne bağlı çalışanların ve Gazze’deki sakinlerinin büyük bir kesimiyle olan sorunları çözmek istiyor. Bu kararlar, pazar günü geç saatlerde düzenlenen ve Mahmud Abbas’ın bizzat başkanlık ettiği Fetih Hareketi toplantısında alındı. Toplantıda, Hamas dahil diğer gruplarla ulusal bir liste oluşturulmasının mümkün olup olmadığı tartışıldı.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Fetih Hareketi’nin, FKÖ çatısı altında bir liste oluşturulması ve tüm grupların bu listeye katılmasının memnuniyetle karşılanması kararlaştırıldı. Ancak bu durum FKÖ’nün verdiği sorumlulukları reddeden Hamas ile Fetih Hareketi arasında tek bir liste oluşturulması olasılığını zorlaştırabilir. Kaynaklardan biri, Hamas ile değil, FKÖ içinde bir liste oluşturması yönünde güçlü bir eğilimin olduğunu, ancak tüm seçeneklerin de masada olduğunu söyledi.

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul dün yaptığı açıklamada, tarafların seçimlerle ilgili olarak Kahire’de bir araya geleceklerini, seçimlerin şeffaf bir şekilde düzenlenmesi ve herkesin seçim sonuçlarına olan bağlı kalması gibi bazı detayların ele alınacağını belirterek, sorunun henüz çözülmediğini kaydetti.

Alul sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sabit oranlar yasasına göre seçimlere gidiyorlar. Kahire’deki görüşmede, ittifaklar ve ortak listeler konusunu tartışabiliriz. Bu ittifaklar, FKÖ politikasına dayanacak ve bu temelde seçimlere katılmak isteyenler memnuniyetle karşılanacak.”

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Tiravi ise konuya ilişkin olarak “Fetih Hareketi Merkez Komitesi, önümüzdeki seçimlerde ortak liste oluşturulması ile ilgili bir karar vermedi. Bu karar, Hamas ve diğer gruplarla yapılacak istişarelerden sonra alınacak” dedi.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın genel seçimlerin tarihini belirleyen başkanlık kararnamesini duyurmasını memnuniyetle karşılayan bir bildiri yayınlamıştı. Bildiride, Filistin saflarını birleştirmenin yanı sıra Filistin siyaset sahnesinde çoğulculuğu ve demokrasi ilkesini güçlendirmek için bu adımın önemli olduğu vurgulandı. Bildiride ayrıca kardeş ve dost Arap ülkelerinin seçimlerin yapılması için sarf ettikleri büyük arabuluculuk çabalardan duyulan memnuniyet dile getirildi.

Merkez Komitesi, önümüzdeki şubat ayı başlarında kardeş ülke Mısır’da yapılacak istişare oturumlarına katılmak üzere Abbas’ın Özel Temsilcisi ve Fetih Hareketi Genel Sekreteri Cibril er-Racub başkanlığında bir heyet oluşturmaya karar verdi.

Merkez Komitesi ayrıca, seçmen sayısı yeterli yerlerde oy kullanılmasına yönelik hazırlık prosedürlerini uygulamak ve takip etmek için bir komisyon oluşturma kararı aldı.

Bununla birlikte Merkez Komitesi, bu önemli ulusal konuyu (seçimleri) takip etmek amacıyla sürekli toplantılar düzenlemeyi kararlaştırdı.

Bir diğer konuyla ilgili olarak ise Merkez Komitesi, Filistin Yönetimi’nin 1967 sınırlarında, başkenti doğu Kudüs olan, Filistin halkının meşru özgürlük ve bağımsızlık haklarını koruyan bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören iki devletli çözüme ve uluslararası meşru kararlara dayalı bir siyasi çözüme olan bağlılığını vurguladı.

Bununla birlikte Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Uluslararası Dörtlü’nün (Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler) himayesinde işgale son verecek ve uluslararası meşru kararlara sayglı ciddi bir siyasi süreç başlatacak uluslararası bir barış konferansı düzenleme çağrısı yinelendi.

Ayrıca mevcut İsrail hükümeti tarafından kurulan ve yürütülen tüm yerleşimci projeleri bir kez daha kınandı. Güvenlik ve istikrarın yolunun, uluslararası meşru kararlara dayalı adil ve kalıcı bir barış yapılması, işgalin sona ermesi ve Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık özlemlerinin gerçekleştirilmesinden geçtiği vurgulandı.

Şarku’l Avsat