Fetal (anne karnında) tedavide erken doğumu azaltacak gelişme

ABD, Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen ve akademik bilim dergisi Science Advances’ın son sayısında yayınlan bir çalışmada, doktorların fetüsü (anne rahmindeki bebek) bir hasta gibi tedavi etmesine imkan vererek erken doğumun önüne geçecek ve erken doğum vakalarını azaltabilecek yeni bir “kontrollü ilaç taşıyıcı sisteminin” önünü açabileceği sonucuna ulaşıldı.

Erken doğumun, hasta fetüsün neden olduğu bir iltihaplanma nedeniyle tetiklendiğinden uzun süredir şüpheleniliyordu. Texas Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından yapılan yeni bir çalışma, bir anne ile doğmamış çocuğun beden sağlığı arasındaki ilişki hakkında birçok önemli varsayımı inceleyerek bu hipotezi kanıtladılar.

Araştırma ekibi ilacı doğrudan fetüse verebilmek için hücrelerdeki egzozoma benzer şekilde çalışan biyomühendislik ürününü test etmek için Güney Koreli bir biyoteknoloji şirketi olan ILIAS Biologics ile işbirliği yaptı. Egzozomlar vücudumuzdaki doğal nanopartikül keseciklerdir ve bunlardan trilyonlarcası her an vücudumuzda dolaşırlar. Fetüse uygulanmak istenen ilaç biyomühendislik ürünü olan bir egzozom içine paketlenerek serum şeklinde anneye veriliyor. Bu egsozomlar annennin dolaşım sistemi boyunca ilerleyerek, plasenta bariyerini geçiyor ve hedeflenen fetüse ulaşıyorlar.

Fareler üzerinde yapılan laboratuar denemelerinde, “kontollü ilaç taşıyıcı sistemini” test etmeden önce yapılması gereken birkaç adım kalmıştı. Araştırma ekibi, embriyonik hücrelerin, özellikle de bağışıklık hücrelerinin, annenin vücudundan rahim dokularına göç ettiğini ve bunun da erken doğumun tetikleyicisi olan iltihaplanmaya neden olabileceğini kanıtladı.

Bilim insanları hücre göçüne dair kanıt elde ettikten sonra, biyomühendislik ürünü egzozomları kullanarak “NF-kB” nin bir inhibitörü olan “IkB” adlı özel bir baskılayıcı iltihap kurutucu ilacın annenin kan dolaşımından fetüse aktarımını denediler. Çalışma, ekzozomların fetüse etkili bir şekilde ilaç aktardığını, fetal bağışıklık hücrelerinin göçünü yavaşlattığını ve erken doğumu geciktirerek canlı yenidoğan potansiyelini artırdığını kanıtladı.

Kadın hastalıkları, Doğum ve Hücre Biyolojisi Anabilim Dalı profesörü ve çalışmanın baş araştırmacısı olan Ramkumar Menon, üniversitenin web sitesinde dün yayınlanan raporda, farelerde denenen modellerinin insanlarda sıklıkla gördüğümüz mekanizmaları anlamaya yardımcı olmak ve yeni tedavi mekanizmasını test etmek için değerli bilgiler sağladığını, laboratuvar sonuçlarını doğrulamak içinse insanlı klinik denemeler de dahil olmak üzere gelecekteki çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Şarkul Avsat