İsrail nüfusunun yüzde 10’una koronavirüs aşılarının ikinci dozunu yaptı

İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein dün (Pazartesi), İsrail’de bir milyondan fazla kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı ikinci doz aşıların yapıldığını ve bu sayının 9,2 milyonluk nüfusunun yüzde 10’undan fazlasını oluşturduğunu belirtti.

Edelstein Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada yaklaşık 2 milyon 590 kişinin ise aşının ilk dozunu olduğunu ve bu sayının ülke nüfusunun dörtte birinden fazlasını temsil ettiğini bildirdi.

Our World In Data internet sitesine göre, İsrail nüfusa göre aşılama oranında dünyada birinci sırada yer alıyor. İsrail’i, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere izliyor.

İsrail cumartesi günü, koronavirüs ile enfekte olunmasından kaynaklanan Kovid-19 salgınına karşı gençleri aşılamaya başlayan dünyadaki ilk ülkelerden biri oldu. Hızlı aşılama kampanyasına ve ülke genelinde uygulanan kapanma önlemlerine rağmen hala koronavirüs vaka sayısını azaltmaya çalışıyor.

Gazze’de son 24 saatte korona kaynaklı ölüm kaydedilmedi

Filistin Sağlık Bakanı May el-Kile’nin Gazze Şeridi’nde koronavirüse bağlı herhangi bir ölüm kaydedilmediğini ve son yirmi dört saat içinde Batı Şeria’daki ölüm ve vaka sayılarında düşüş olduğuna yönelik açıklamasını aktardı. El-Kile yaptığı açıklamada Batı Şeria’da 470 vaka ve 5 ölüm kaydedildiğini açıkladı. Gazze Şeridi’nde ise 190 yeni vakanın kaydedildiğini bildirdi.

Filistin hükümeti, virüsün yayılmasını önlemek için Batı Şeria’da pazar gününden perşembeye kadar her gün 19.00’dan 06.00’a kadar kısmi kapatma, cuma ve cumartesi günleri ise tam kapatma önlemleri uyguluyor.

Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye dün Ramallah’taki haftalık kabine toplantısında şunları söyledi:

“Kısmi kapatma önlemlerine geniş kapsamda riayet edilmesi olumlu sonuçlara yol açtı ve koronavirüs için belirlenen hastanelerdeki doluluk oranı önemli ölçüde azaldı. Bu kritik aşamayı minimum kayıpla atlatana kadar buna riayete devam edeceğinizi umuyoruz.”

İştiyye sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Maske takma, elleri yıkama, sterilizasyon ve sosyal mesafe şu anda, önleyici tedbirleri hafifleten dünyanın birçok ülkesinde mutasyona uğramış virüs türlerinden korunmak için önlemlere geri dönülmesini gerektiren yeni türlerinin ortaya çıktığı ve hızla yayıldığı virüs ile mücadelede, aşılara ulaşana kadar elimizde olan silahlardır.”

İştiyye, hükümetinin “Ürdün’deki kardeşlerle ve İsrail tarafı ile, mutasyona uğramış virüsün hızla yayılması ile mücadele etmek ve yayılmasını önlemek için köprülerin (Ürdün’ü Filistin topraklarına bağlayan) kapatılmasına” yönelik çalıştığını açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı veri tabanına göre, Mart ayında salgınının yayılmaya başlamasından bu yana kaydedilen vaka sayısı 175 bin 424’e ulaştı. Vakalardan 164 bin 109 sağlığına kavuşurken, bin 967 kişi hayatını kaybetti.