Fantastik kurgu çocuklar için yararlı mı, zararlı mı?

Bazıları fantastik kurgunun küçük çocukların kafasını karıştırabileceğinden endişeleniyor. Peki çocuklar fantastik oyunlardan ve fantastik eğlencelerden uzak mı durmalı? 

Fantastik çocuk edebiyatı yazarı Esra Zerbeliz Avgören, fantastik kurgunun çocukların entelektüel gelişiminde çok önemli bir rolü olduğunu belirtiyor.

150’den fazla çocuk kitabı bulunan yazar Esra Zerbeliz Avgören, fantastik kurgunun çocukların gelişimindeki yararları hakkında şu bilgileri verdi:

FANTASTİK OKUYAN ÇOCUKLAR DAHA İYİ ÖĞRENİYOR

“Bir çocuk edebiyatı türü olan fantastik; imkansız veya olası olmayan şeyleri hayal etme faaliyetidir. Bu, çocukların düşünme yeteneğinin günlük yaşamla ilgili şeyleri anlama becerisinin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynar.

Büyüme sürecinde fantastik hikayeleri dinleyen çocuklar, dinlemeyenlere göre çok daha iyi öğrenirler. Yeni gelişim bilimi, çocukların sadece gerçekleri kurgudan ayırma yeteneğine sahip olduklarını değil, aynı zamanda fantastik olan şeylerin cazibesinin de öğrenmelerine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Çocuklar ciddi konulardan çok zevk veren şeyleri severler. Çocukların daha fazla öğrenmesini istiyorsanız, fantastik kurgu bu tür öğrenmeyi etkilemenin en uygun yoludur.

Çocukların kendi başlarına öğrenmelerine izin vermenin gerçek yolu, onlara harika fantastik türleri sağlamaktır. Çocuklar erken yaşta derin düşünmeyi içeren şeylere ilgi duymazlar, bunun yerine çok mizahi, komik ve fantastik olanlardan zevk alırlar.

Fantastik Çocuk Edebiyatı Yazarı Esra Zerbeliz Avgören

İNSANİ DEĞERLERİ ÖĞRENİLER

Modern zamanlardaki peri öyküleri, efsaneleri, mitler, halk masalları, bilmeceler ve filmler; çocukların entelektüel gelişimine çok katkıda bulunur. Çocukların peri masallarından edindikleri davranış veya tavır, onlar üzerinde büyüyünceye kadar uzun süreli bir etkiye sahiptir. Hikayelerdeki harika karakterler sayesinde çocuklar, hayattaki zor durumların üstesinden gelmek için farklı stratejileri uygulamayı öğrenebilirler.

Çocuklar; dürüstlük, sadakat, sevgi ve barış gibi insani değerleri de fantastik hikayelerden öğrenebilirler. Örneğin milyonlarca çocuk, arkadaşlık, ailenin önemi, sadakat vb. nitelikleri, 21 yüzyılın çocuk kitapları ve filmlerinden öğrendi.”

İYİYİ VE KÖTÜYÜ ÖĞRENİRLER

Çocukların sadece iyi, ahlaki veya erdemli şeyleri bilmeleri değil, aynı zamanda kötü olanları da bilmeleri gerektiğini vurgulayan yazar Avgören, fantastik edebiyatın çocukların yaşamın iki perspektifini anlamalarına da yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.