Fotoğraf: Beşir Salih

Suudi Arabistan’da aktif ve kritik vaka sayılarında önemli artış

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkede koronavirüs (Kovid-19) ile enfekte olan aktif ve kritik vaka sayılarında önemli artışlar yaşandı. Salı günü elde edilen verilere göre toplam 2 bin 108 aktif ve 338 kritik vaka kaydedildi.

Suudi Arabistan yetkilileri koronavirüs aşılarının ilk dozunu alan kişilerin aşılama süreçlerinin bozulmaması için vatandaşlar ve sakinlere koronavirüs aşısının ikinci dozunu uygulamaya devam ederken, Sağlık Bakanlığı, Pfizer aşısının ek partilerinin gecikmesi durumunda geçici seçenekler arıyor.

Hindistan Serum Enstitüsü, yaklaşık bir hafta içinde Suudi Arabistan’a AstraZeneca şirketinden doz başına 5,25 dolar fiyat ile 3 milyon doz Kovid-19 aşısı temin edeceğini duyurdu.

Hindistan Serum Enstitüsü Müdürü İcra Kurulu Başkanı Adar Poonawalla verdiği bir röportajda “AstraZeneca’nın ihtiyaç duyduğu her yerde desteklemeye devam ediyoruz ve bunu yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Suudi Arabistan’a gönderilecek dozlar bir hafta veya 10 gün içinde sevk edilecek” ifadelerini kullandı

AstraZeneca, salgın sırasında aşıdan herhangi bir kazanç sağlamayacağını söylüyor. Diğer yandan Şirket Üst Yöneticisi Adar Poonawalla, Enstitü’nin mart ayı sonuna kadar şu anda günlük olarak 2,4 milyon doz üretilen AstraZeneca aşısının üretiminin yüzde 30 artırılacağını doğruladı.

Öte yandan, Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Otoritesi (aşıları onaylayan yetkili makam) İletişim İcra Kurulu Başkanı Teysir el-Müferric dün Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda aşı üreticileri ile anlaşmaya varılması durumunda resmi bir açıklamanın yapılacağını belirtti.

233 yeni vaka

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, dün 233 yeni Kovid-19 vakasının tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 366 bin 807’ye yükseldiğini duyurdu. Vakalardan 2 bin 108’inin aktif vaka olduğu, bunlardan 338’inin sağlık durumunun kritik olduğu bildirildi. Diğer yandan 203 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen kişi sayısı 358 bin 340’a yükseldi. 4 kişinin hayatını kaybetmesi ile ülkede salgın sebebiyle kaydedilen can kaybı 6 bin 359 kişiye ulaştı. Ülkede 46 bin 462 koronavirüs testi gerçekleştirildi.

 Şarku’l Avsat