Zarif ülkesinin Rus aşısına onay verdiğini açıkladı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif dün yaptığı açıklamada, İran’ın Rusya’da geliştirilen “Sputnik-V” koronavirüs aşısının kullanımına onay verdiğini duyurdu.

Zarif Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile düzenlediği basın toplantısında, “Sputnik-V aşısı pazartesi günü İran’da da tescil edildi ve sağlık otoritelerimiz tarafından da onaylandı. Yakın zamanda satın alarak ortak üretime başlamayı hedefliyoruz” dedi.

AFP’nin haberine göre salgından en çok etkilenen ülkelerden olan İran, siyasi gerilimler nedeniyle Batı aşılarını almaya karşı. Tahran yönetimi daha önce yaptığı açıklamada aşıyı Hindistan, Çin ve Rusya’dan tedarik etmek istediğini vurgulamıştı.

“Sputnik-V” aşısı adını, 1957 yılında Sovyetler Birliği tarafından uzaya fırlatılan uydudan alıyor. Aşı, Ağustos 2020’de klinik deneylerin 3’üncü faz aşamasında, bilimsel sonuçların yayımlanmasından önce duyurulduğunda dünyanın dört bir yanından yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

Eleştirilerin ardından BAE, Arjantin, Macaristan, Filistin, Sırbistan ve Belarus da dahil olmak üzere bir çok ülkede Rus aşısına yeşil ışık yakıldı. Rus yetkililer daha sonra da aşıya onay almak için AB’ye başvurdu.

İran Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre son 24 saat içinde koronavirüs kaynaklı 79 ölüm ve 6 bin 420 yeni vaka kaydedildi. Bakanlık ülkedeki toplam koronavirüs vakasının 1 milyon 385 bine ulaştığını bildirdi.

İran Sağlık, Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, ülkede koronavirüs enfeksiyonuna bağlı toplam ölü sayısının 57 bin 560’a yükseldiğini aktardı. 4 bin 38 kişinin durumunun kritik olduğunu belirten Lari, iyileşenlerin sayısının 1 milyon 177 bini geçtiğini ifade etti.

John Hopkins Üniversitesi tarafından açıklanan verilere göre İran vaka sayısı açısından 16’ıncı ülke konumunda bulunuyor.

Şarkul Avsat