Eski KGB casusu: Trump’ı KGB yetiştirdi

Sovyetler Birliği’nin istihbarat servisi KGB’nin eski bir casusu olan Yuri Schwitz, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın 40 yıl önce KGB tarafından özel şekilde yetiştirildiğini ve istihbarat yetkililerinin onu ‘ideal bir hedef’ olarak gördüğünü iddia etti.

The Guardian gazetesine göre Schwitz’in söz konusu iddiaları, ABD’li gazeteci Craig Unger’ın ‘Amerikan Kompromat: KGB Donald Trump’ı Nasıl Yetiştirdi?’ adlı kitabında yer alıyor.

Unger’in kitabında, “Trump birçok yönden ideal bir hedefti. Egosu ve narsisizmi onu görevlendirmek için doğal bir hedef haline getirdi” denildi.

Habere göre, insanlara şantaj yapmak ve taviz vermeye zorlamak anlamına gelen Rusça bir terim olan ‘Kompromat’ adlı yeni kitaba göre, Sovyet istihbaratında kıdemli bir ajan olan Yuri Schwitz, 80’lerde Rus haber ajansı TASS için Washington’da muhabir olarak çalıştı ve 1993 yılında kalıcı olarak ABD’ye taşınarak Amerikan vatandaşlığı aldı.

Söz konusu kitaba göre Trump, 1977’de ilk eşi olan Çek manken Ivana Trump ile evlendiğinde, Çekoslovakya istihbarat servisinin, KGB ile işbirliği içinde denetlediği bir casusluk operasyonunun hedefi oldu.

Trump ve eşi Ivana, 1987’de Moskova ve St. Petersburg’u ziyaret etti.

Schwitz, ilk kez Sovyet ajanlarının Trump’a siyasete girme fikrini önerdiğini iddia ederek, “Ellerindeki bilgiler, Trump’ın entelektüel ve psikolojik olarak çok zayıf olduğu ve pohpohlanmaya yatkın olduğu yönündeydi ve kullandıkları şey de buydu. Karakterine hayran olmuşlar gibi göründüler ve ona bir gün ABD başkanı olması gereken adam olduğunu söylediler” dedi.

Eski casus, Trump’ın bir süre sonra Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık için adaylık olasılığını araştırmaya başladığını ve New Hampshire’de bir miting düzenlediğini anlattı.

The Guardian, Moskova’nın Trump’ın 2016 başkanlık seçimlerindeki zaferini memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Şarku’l Avsat