İki doz Pfizer aşısı virüse karşı yüzde 99.96 oranında etkili

İsrail’de yapılan bir araştırmada, Pfizer-BioNTech tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının iki dozunun virüse karşı yüzde 99.96 oranında etkili olduğu bildirildi

Daily Mail’e göre İsrail’de toplanan veriler, her iki dozla aşılananların sadece yüzde 0.04’ünde koronavirüs görüldüğünü ortaya koydu.

İsrailli sağlık yetkilileri tarafından açıklanan ön verilere göre, aşılanan 700 bin kişiden yalnızca 300’ü koronavirüse yakalandı, 16’sı ise hastanede tedavi gördü.

Araştırma, aşının aynı zamanda İngiltere’de görülen ve daha bulaşıcı olan mutant varyanta karşı da koruma sağladığını öne sürüyor.

İsrailli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Profesör Eyal Leshem, haberlerin çok iyi olduğunu söyleyerek, “İlk bulgular oldukça inanılmaz. Bir dozdan sonra vakalar büyük ölçüde düştü ve ikinciden sonra vaka sayısı sadece yüzde 0,4 oldu. Bu sonuçları zaman içinde doğrulayacağız. Yine de veri toplamamız gerekiyor, ancak bu ilk raporlar çok cesaret verici” dedi.

İsrail nüfusunun yüzde 30’undan fazlası aşı oldu ve etkinliği konusunda birçok çalışma sürüyor.

Profesör Leshem, “Bir yandan, her gün bin vaka ile çok yüksek bulaşma oranlarını görüyoruz, bunlar salgının başlangıcından beri gördüğümüz en yüksek oranlar. Ancak aşılanmış yüz binlerce İsrailliye özel olarak baktığımızda, enfekte olmadılar. Enfekte olan birkaç kişi de hafif atlattı” ifadelerini kullandı.

Leshem, aşılananların çoğunluğunun 60 yaş üzerinde olmasının, sonuçları daha da çarpıcı hale getirdiğine dikkati çekti.

İsrail, Pfizer ile işbirliği anlaşması kapsamında aşı kampanyasıyla ilgili verileri haftalık olarak güncelliyor.

Şarku’l Avsat