İspanya, koronavirüs pandemisine karşı haftalık iş gününü 4’e indirmeyi deneyecek

Hükümet, kongre desteği karşılığında daha küçük bir siyasi partinin önerdiği planı destekliyor

İspanya’nın solcu hükümeti koronavirüs pandemisine yanıt olarak haftada 4 günlük iş süresini deneyecek.

Ülkenin Maliye Bakanlığı’nca desteklenen planlar kapsamında, ücret kaybı olmaksızın haftalık çalışma süresini 32 saate düşüren şirketlere mali yardım sağlanacak.

Yaklaşık 50 milyon euroluk (yaklaşık 445 milyon TL) bir maliyeti olan pilot uygulama kapsamı açısından görece sınırlı olsa da politikanın daha geniş bir temelde benimsenmesine yol açabilir.

Plan, sosyalistlerin öncülüğündeki hükümetin AB kurtarma fonlarına dair anlaşmayı geçirmek için kongrede desteğine ihtiyaç duyduğu küçük sol parti Más País tarafından önerildi.

Más País lideri Íñigo Errejón, perşembe günü ülkenin Maliye Bakanlığı’nın planı kabul ettiğini doğruladı.

Bu fikrin gerçekçi olmadığı itirazlarına karşı Errejón, “Yüzyıl önce de iş gününün 8 saat olması gerçekçi değildi” yanıtını verdi.

İspanya’da 4 Günlük Hafta Kampanyası’nın kurucusu ve iş kadını Maria Alvarez, pilot uygulamanın “bu krizden çıkarken her hükümetin alet çantasında bulunması gereken mantıklı bir fikri” temsil ettiğini söyledi.

“Bu denemenin ortaya çıkardığı şey, haftada 4 gün iş süresinin hiçbir zaman çok abartılı bir hedef olmadığıdır. Bunun tam tersi” dedi.

Program, Valensiya bölgesel yönetimi tarafından geçen yıl duyurulup uygulanmaya çalışılan bir başka programa benziyor.

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Autonomy, bölge için daha kısa bir çalışma haftasına nasıl geçileceğine dair bir yol haritası hazırlamıştı.

Autonomy’nin yöneticisi Will Stronge, “İspanyol kamu makamlarıyla geçmişte de bu konuda birlikte çalıştığımız için şimdi bu arzunun eyleme dönüştüğünü görmek heyecan verici. Birleşik Krallık’takiler de dahil diğer hükümetler ve siyasi partiler de bunu dikkate almalı” dedi.

4 Günlük Hafta Birleşik Krallık Kampanyası’nın üyelerinden Joe Ryle şunları söyledi:

“Bu, İspanya’nın haftada 4 günlük çalışma süresine doğru ilerleyen dünyanın ilk ülkesi olmasının önünü açabilir. Ekonomik durgunluk ve kriz zamanlarında daha kısa çalışma saatlerinin var olan işleri ekonomi genelinde daha eşit dağıtmanın en iyi yolu olduğunu tarihten biliyoruz. Birleşik Krallık hükümeti ve dünyanın geri kalanı İspanya örneğinden ders çıkarmalı ve Kovid pandemisine yanıt olarak daha kısa çalışma saatlerini benimsemeli.”

İspanya, merkez sol PSOE partisiyle daha küçük sol partiler Podemos ve Birleşik Sol’dan oluşan ve Más País dahil diğer küçük partilerin geçici desteğini alan bir koalisyon tarafından yönetiliyor.

Haftalık iş gününün 4’e indirilmesi fikri Avrupa’da rağbet görüyor. Sol eğilimli siyasetçiler ve sendikacılar, kasımda yayımlanan bir mektupta bu politikaya destek vermişti.

Kıta yüzünü Kovid pandemisi sonrası geleceğe dönmüşken haftada 4 gün çalışmak, Avusturya’da iş garantisinden Finlandiya’da evrensel temel gelire çeşitli ülkelerde denenen bir dizi radikal fikir arasında yer alıyor.

Independent Türkçe