Husiler aile planlamasına karşı çıkıyor

Husi milisleri, Yemenlilere karşı savaşı devam ettirme stratejileri doğrultusunda, gözlemcilerin aile planlaması yöntemlerine karşı savaş ilan ettiler

Gözlemci ekip bir kaç gün önce aile planlaması yöntemlerine yönelik talimatlar verdi. Yıllar önce uluslararası sağlık kuruluşları gözetiminde geliştirilen planlama rehberi, “inanç öğretileri” ile çeliştiği gerekçesiyle değiştirilmişti.

Sanaa Sağlık Bakanlığı’nda çalışan ve Mansur takma adını kullanan bir görevli Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Husi yönetiminin Sağlık Bakanı Taha el-Mutevekkil’in konuyu bakanlarla günler önce görüştüğünü aktardı.

Çoğunluğu milislerden oluşan topluluğa seslenen Mutevekkil, doğum kontrol politikasının nüfusu azaltmayı amaçlayan bir plan olduğunu ve bu politika sayesinde Batı’nın ülkeyi kontrol altına alabileceğini savundu.

Kaynaklar görüşmenin aile planlaması kılavuzundaki çalışmanın iptaline yönelik genelge çıkarılmasıyla sonuçlandığını bildirdiler. Yıllar önce kabul edilen söz konusu kılavuz tüm hastane ve tıp merkezlerinde anne ve çocuk sağlığı için kullanılıyordu.

Husi Sağlık Bakanı’nın yayınladığı genelgede “inanç kimliği, gelenek ve göreneklere uygun politikalar” ile uyumlu bir başka kılavuzun hazırlanması gerektiği kaydedildi.

Milislerin benimsediği bu politika konserleri, üniversite ve kafelerde kadın ve erkeklerin bir arada bulunmasını ve mağazalarda kadın kıyafetlerinin sergilenmesini yasaklayan, teşhir ürünlerine el koyan görüşler içeriyor.

Hacca vilayetindeki Husi Sağlık Bakanlığı Ofisi, aile planlaması yöntemine bazı katı şartlar getirerek bunun dışındaki uygulamaları yasaklamaya karar verdi. Bu şartlar arasında arasındaki evlilik akdinin teyit edilmesinin ardından kadının bu yöntemi kullanmasında eşinin onayını alması da var. Aile planlaması talebinde bulunan kadının yanında eşi veya eşinin noter tasdikli vekaleti bulunması gerekiyor.

Bu adım, Husi milislerin bölgedeki nüfusa dayattığı bir takım gerici uygulamaları özler önüne serse de asıl amacın ailelerin ve aşiretlerin cepheye daha fazla savaşçı göndermelerini kolaylaştırma noktasında nüfusu artırmak olduğu kaydediliyor. Birçok aile çocuklarını savaşta kaybetti ve savaşa başka çocuk göndermek istemedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen nüfusunun yüzde 8’inin gıda yardımı ile yaşadığını ve 2,2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeden şikayetçi olduğunu belirtiyor. Yaklaşık 462 bin çocuk da acı çekiyor. Zamanında tedavi edilmediği takdirde bu çocukların ölme olasılıklarının sağlıklı çocuklara göre 11 kat daha fazla olduğu ifade ediliyor.

Bu durumun darbenin sebep olduğu insanlık trajedisinin boyutunu daha da artıracağı ve Yemen’i şu ana kadar aralıksız devam eden savaşın içine daha fazla çekeceği vurgulanıyor.

Şarku’l Avsat