Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Davos Ekonomik Forumu’nda (SPA)

Riyad: ABD ve Avrupa ile İran’ın faaliyetleri hakkında görüşeceğiz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan dün (Cuma) yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ve Avrupa ülkeleriyle İran’ın bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden faaliyetleri hakkında görüşeceğini ifade etti.

Söz konusu karar Davos Ekonomik Forumu’nun “Siyasi Coğrafyayı Yeniden Şekillendirmek” başlıklı oturumu sırasında geldi. Bakan, “Bölgenin güvenliği Avrupa ülkeleri ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimi nezdinde oldukça önemli. ABD yönetimindeki yetkililerin açıklamaları, güvenlik ve istikrarın sağlanması ile bu durumu dikkate aldıklarını gösteriyor” dedi.

Faysal bin Ferhan sözlerine şöyle devam etti: “Nükleer program dahil olmak üzere, İran’ın, güvenlik ve istikrarı tehdit eden faaliyetleri konusunda ABD ve Avrupa ile görüşmeler yapacağız. Birlikte çalışarak zorlukları aşacağımıza inanıyoruz.”

El-Ula Bildirgesi’nin imzalanmasıyla bölgenin tanık olduğu olumlu gelişmelere ilişkin, Suudi Arabistan’ın uluslararası işbirliğine ulaşmanın bölgesel işbirliğinden bağımsız olmadığının farkına vardığını ve bu noktada imzalanan anlaşmanın güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.

Öte yandan Bakan, dünyanın bu bölgesinde güvenlik tehditlerine ve askeri çatışmalara odaklanan dikkatin, dünyanın kalkınması, refahı ve gelişmesinde Suudi Arabistan’ın katkılarına odaklanılmasını isteğini dile getirdi. Bölgenin zor bir zamandan geçtiğini ifade eden Bakan, “Bu konuda başarıya ulaşmak için ortaklarımızla beraber çalışacağız” dedi.

Dışişleri Bakanı, “Bugün dünyamızda karşılaştığımız tüm zorluklar bir olmayı gerektiriyor ve onları aşma noktasında birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “2020 yılında ortak bir çalışma olmadan küresel tehditlerle başa çıkamayacağımızı gördük” dedi.

Ülkesinin geçtiğimiz yıl G20 zirvesine başkanlık ettiğini ve ortaya çıkan “Kovid-19” salgınına karşı, küresel tepkileri koordine etme çabalarını hatırlatan Bakan Ferhan, salgını kontrol etme noktasında işbirliğinin önemini vurguladı.

Prens Faysal bin Ferhan, iklim değişikliği başta olmak üzere, dünyanın karşı karşıya olduğu diğer zorluklarla mücadele noktasında işbirliğinin önemini vurguladı.

Bakan, Suudi Arabistan’ın bölgesel ve küresel işbirliğini sağlama, liderlik ve sorumluluk gerektiren zorluklarla yüzleşme ve dünyada bulunan halkların güvenlik, istikrar ve refahını sağlama noktasında uluslararası ortaklarıyla çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Şarku’l Avsat