Güney Afrika’da Kovid-19’u tedavi ettiği iddia edilen “mucize” bir ilaca el konuldu

Güney Afrika’da polis tarafından dün (Cumartesi) yapılan açıklamada, ülkenin uluslararası havaalanındaki gümrük yetkililerinin, Kovid-19’a karşı “mucize” bir ilaç olduğu iddia edilen yüz binlerce ilaca el koyduğu bildirildi.

Güney Afrika polisi açıklamasında, Johannesburg OR Tambo Uluslararası Havaalanı’nda son iki hafta içinde 6 milyon rand (yaklaşık 400 bin dolar) değerinde “ivermektin” olduğundan şüphelenilen ilaçlara el konulduğunu duyurdu.

Açıklamada, şüpheli 6 ilaç kaçakçısının gözaltına alındığı ve ruhsatsız ilaç ithal etmek ve kayıt dışı ilaç taşımakla suçlandığı belirtilerek, “İlaçların satış amacıyla ithal edildiği ve Kovid-19 tedavisinde kullanılacağı düşünülüyor” ifadelerine yer verildi.

İvermektin, bir anti-parazit ilacı olarak biliniyor. Bazılarının Kovid-19’a karşı potansiyel bir ilaç olduğunu iddia etmesi ilaca yönelik artan talebe yol açtı. Ancak araştırmalar ilacın Kovid-19’u tedavi eden bir ilaç olarak nitelemek için yeterli kanıt olmadığını vurguluyor.

Güney Afrika Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu bu hafta gözetim altında olmak koşuluyla ivermektin kullanımını onayladı. Ayrıca Kurum, yerel olarak üretilmediğinden Aralık ayında ithalatını önlemek için yayınlanan bir kararı da iptal etti.

İvermektin ithalatına getirilen yasak, bu konuda daha fazla araştırma yapmaya çalışan doktorların öfkesine neden olurken, aynı zamanda ilaç kaçakçılığının artmasına neden oldu.

İlaç esas olarak hayvanlarda ve insanlarda bit gibi parazitleri öldürmek için kullanılıyor. 1990’lardan beri Sahra Altı Afrika’da ‘nehir körlüğü (onkoserkiyazis)’ hastalığını tedavi etmek için geniş çapta dağıtıldı.

İlaç normalde Güney Afrika’da veteriner kullanımı için kayıtlı ancak insanlar tarafından kullanımı yasaklanmış değil.

Şarkul Avsat