Arap Birliği ile Afrika Birliği’nin (AfB) dokuzuncu iş birliği toplantısı dün Kahire’de düzenlendi (Arap Birliği)

Arap ve Afrika ülkeleri, Suudi Arabistan’daki ortak zirveden umutlu

Ebu Gayt ve Fakih, dün Arap Birliği’nin Kahire’deki genel merkezinde düzenlenen ‘Arap Birliği ve AfB arasındaki dokuzuncu genel iş birliği toplantısına’ başkanlık etti

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Fakih, dün, 2016’da Ekvator Ginesi başkenti Malabo’da gerçekleştirilen son Arap-Afrika zirvesinde varılan kararların uygulanmasının takibi sürecini ve ortak eylem planlarını ele aldı. Bu görüşme, türünün beşincisi olacak olan, her iki birlikten de kralların, devlet başkanları ve hükümet yetkililerinin katılacağı ve ev sahipliğini Suudi Arabistan’ın yapacağı Arap-Afrika zirvesine hazırlık niteliğinde geldi.

Ebu Gayt ve Fakih, dün Arap Birliği’nin Kahire’deki genel merkezinde düzenlenen ‘Arap Birliği ve AfB arasındaki dokuzuncu genel iş birliği toplantısına’ başkanlık etti. İki taraf arasındaki en yüksek koordinasyon mekanizması sayılan toplantı, söz konusu genel merkez ile AfB’nin Addis Ababa’daki genel merkezi arasında dönüşümlü olarak düzenleniyor. Toplantıda söz alan Gayt, şu ifadeleri kullandı:

“Genel Sekreterlik ve AfB Komisyonu’nun Malabo’daki son Arap-Afrika zirvesi kararlarının uygulanmasını takip etmek için gösterdiği çabayı ve Riyad’daki bir sonraki Arap-Afrika zirvesine hazırlanma yönünde gösterilen çabaları oldukça takdir ediyoruz. Koronavirüs salgınının getirdiği zorluklara rağmen, ortak çalışmaya devam etmeye, aramızdaki çeşitli mevcut iş birliği program ve planlarını tamamlamaya, bu yöndeki tüm engelleri kaldırmaya kararlıyız. Sizinle ve bir sonraki zirveye ev sahipliği yapacak ülke ile çeşitli düzenlemeler yönünde koordinasyon sağlamayı dört gözle bekliyoruz. Koşulların koronavirüs salgını öncesinde başlayan hazırlık çabalarının en kısa zamanda sürdürülmeye başlanmasına izin vereceğini umuyoruz.”

Ülkelerin karşı karşıya kaldığı krizleri, Arap-Afrika bölgesinde kaydedilen birçok sorunu çözme yönünde iki kuruluş arasındaki koordinasyon ve çalışmayı geliştirmenin yollarını gözden geçiren Ebu Gayt ve Fakih, iki taraf arasındaki ortaklık seviyesinin yükseltilmesi, çeşitli siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda mevcut çalışma programlarının geliştirilmesi üzerinde durdu.

Arap Birliği Genel Sekreterliği’nden bir kaynak tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Her iki taraftan yetkililer; mevcut çözüm yollarını tamamlamaları ve ateşkesi uygulamaya koymaları yönünde Libyalı tarafları destekleme, aynı zamanda Sudan’da siyasi geçiş sürecini ve hükümet ile silahlı hareketler arasında gerçekleşen Juba Barış Anlaşması’nın pekiştirilmesi ve ekonominin iyileştirilmesi yönündeki çabaların arkasında durma yollarını tartıştı. Bununla birlikte, Arap ve Afrika ülkelerinin federal Somali hükümetine verdiği desteği yoğunlaştırarak ülke çapında güvenlik ve istikrarın sağlamlaştırılması ve yaklaşan seçimlere hazırlanılması çabalarına yardımcı olunması üzerine durdu. Taraflar, bölgedeki ortak ilgi alanlarına giren birçok diğer konuya da değindi. Sudan ve Etiyopya arasındaki sınır krizinde ise Sudan’ın kendi toprakları üzerindeki egemenliğini koruması, otorite ve yönetimi ele alması ve buradaki yükselişin barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği belirtildi. Aynı zamanda AfB’nin Mısır Sudan ve Etiyopya arasındaki Nahda Barajı meselesinde sponsor olduğu müzakerelere, tüm tarafların çıkarlarını dikkate alan bağlayıcı ve adil bir yasal anlaşmaya varılması, barajın Mısır ve Sudan’ın su haklarını koruyacak şekilde tek taraflı önlemlerden uzak bir şekilde doldurulması ve işletilmesi hedefine değinildi.”

Arap Birliği ile AfB arasındaki yüksek koordinasyon mekanizması olan iş birliği mekanizmasının, ortak önceliklerini desteklemek için Arap ve Afrika ülkeleri çıkarları doğrultusunda iki taraf arasında daha fazla iş birliği ve tamamlayıcı faaliyet yürütmenin önemini vurgulayan Ebu Gayt, “İki bölgede de güvenlik, istikrar ve sürdürülebilir kalkınmanın temellerini sağlamlaştırma yönündeki çabalarımızı ve kurumsal iş birliğimizi iki katına çıkarmak artık oldukça önemli. Bunun için öncelikle ortak çalışmayı güçlendirmek, bölgelerdeki anlaşmazlık ve krizleri çözmek için bütünleştirici faaliyetlerde bulunmak gerekmektedir”  ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat