Çin, Suriye’ye aşı tedarik etme sözünü verdi

Suriye Sağlık Bakanlığı’nın vaka sayıları ülkede ikinci dalganın ocak ayında başlamasından bu yana günlük vaka sayısının yüzde 50 azaldığını gösteriyor

Suriye rejimi de Çin hükümetinin Suriye hükümetine koronavirüs aşı sevkiyatı yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’ın Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile telefon görüşmesi yaptığı, görüşmede Çinli bakanın Suriye’ye aşı sevkiyatı yapmak istediği belirtildi. Şam rejimi, Çin’in Suriye hükümeti ile tam bir koordinasyon ve işbirliği içinde Suriye halkının ihtiyaçları ekseninde gıda, ilaç ve aşı yardımı göndermeye devam edeceği bilgisini verdi. Bakan Mikdad “Çin’in savaş sırasında Suriye halkını desteklemesi, zorlu ekonomik önlemlere karşı sağladığı tüm yardımlar, özellikle de salgınla mücadeledeki desteği için” Çin yönetimine teşekkür etti.

Suriye Sağlık Bakanlığı’nın Rusya ve Çin’den iki milyon doz aşı ithal etme planı geliştirmesinin üzerinden iki ay geçti. Buna rağmen aşıların uygulanması hakkındaki mevzuat değişikliği ile hükümetin planının sonuçları daha belli değil. Çünkü Suriye yasaları üç yıldan az bir süredir kullanımda olan bir aşının kullanılmamasını şart koşuyor.

Suriye Sağlık Bakanı Hasan Gobaş parlamentoda hükümetin koronavirüs aşısı getirmesi için iki ay önce görüşmeler yaptığını açıkladı. Konuşmada şunları söyledi:

“Aşı tedariki konusunda Suriye hükümetine uymayan öne sürülen koşullar var. Bu aşının Suriye hükümeti ve halkı ile ilgili istenen diğer tavizler karşılığı alınmasını kabul etmeyeceğiz.”

Suriye Sağlık Bakanlığı’nın vaka sayıları ülkede ikinci dalganın ocak ayında başlamasından bu yana günlük vaka sayısının yüzde 50 azaldığını gösteriyor.

Şarku’l Avsat