İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif

Zarif nükleer anlaşma konusunda AB’den yardım istedi

Zarif nükleer anlaşma konusunda ABD ile çıkmazdan kurtulmak için AB’den yardım istedi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesi ve ABD’nin nükleer anlaşmaya dönmesi konusunda Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in rol oynayabileceğini söyledi.

Zarif CNN’e verdiği röportajda, nükleer anlaşma konusunda Washington ile Tahran arasındaki boşluğu kapatmanın yolları hakkında gelen bir soruya, “Temelde bunu senkronize edecek veya yapılabilecekleri koordine edecek bir mekanizma olabilir” dedi.

Anlaşmaya ilişkin ortak bir komite oluşturulduğunu ve şu an Josep Borrell tarafından koordine edildiğini dile getiren Zarif, “Kendisi hem ABD’nin hem de bizim atmamız gereken adımların koordinasyonu konusunda yardımcı olabilir” diye konuştu.

Komite, İran’ı ve anlaşmaya taraf olan diğer altı ülkeyi, yani İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve ABD’yi içeriyor.

Anlaşmaya göre İran, ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını bir nükleer silah geliştirmeyi zorlaştıracak şekilde kısıtlamayı kabul etti.

Ancak ABD eski Başkanı Donald Trump, 2018’de anlaşmadan çekildi ve Tahran’a yaptırımları yeniden uygulamaya koydu.

ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden ise İran’ın anlaşmaya tamamen uyarak geri dönmesi halinde ABD’nin de aynısını yapacağını açıkladı.