Cleveland Doğa Tarihi Müzesi'nden modern insan ve Neandertallerin kafataslarının karşılaştırılması

Neandertaller modern insanların atalarıyla evlenmiş

Birleşik Krallık ve Almanya’daki kurumlara bağlı bir araştırma ekibi, Britanya’nın Jersey adasındaki Neandertaller ile modern insanların ataları arasında evlilikler olduğuna dair kanıtlar buldu

Bilim araştırma ekibi, İnsan Evrimi Dergisinde (Journal of Human Evolution) önceki gün  yayınlanan makalede, 1911 yılında adanın güneybatı tarafındaki “La Cotte de St Brelade ” mağarasında bulunan  ve keşfin yapılmasına olanak sağlayan dişler üzerinde yaptığı çalışmaları anlatıyorlar.

Önceki araştırmalar Neandertallerin İngiltere ile Fransa arasında yer alan Jersey adasında yaklaşık 250 bin yıl boyunca  yaşadığını gösteriyor. Neandertallerin ilk olarak yaklaşık 400 bin yıl önce ortaya çıktığı ve Avrupa ve Sibirya’da geniş alanlarda yaşadıkları biliniyor. Modern insanların ise yaklaşık 40 bin yıl önce Avrupa’ya seyahat ettiğine inanılıyor.

Bilim insanları araştırmalarında 1911’de mağarada küçük bir granitin üzerinde bulunan dişler üzerine odaklandılar.

Bulunan dişlerin mağaradaki diğer birçok diş gibi Neandertallere ait olduğu düşünülüyordu. Ancak araştırmacılar dişleri CT (bilgisayarlı tomografi) taramasıyla yeniden incelediklerinde Neandertallerde olmayan fakat modern insan türünün atasına daha yakın bazı özellikler buldular.

Dişlerin bir taraftan Neandertal özellikler gösterirken birçoğunda ise bu özelliklerin olmadığı, buna karşılık özellikle dişlerin üst kısımlarında modern insanlara ait özelliklerin bulunduğu keşfedildi. Bu, dişlere ait bireylerin hem Neandertallerin hem de modern insanların soyundan geldiğini gösteriyordu. Ayrıca dişler iki ayrı bireye aitti. Bu da araştırmacıların aynı kişiye ait oldukları şeklindeki önceki varsayımıyla çelişiyor. Diğer yandan dişlerin tarihi 48 bin yıl öncesine dayanan bir döneme işaret ediyor.

Bilim dergisi Science Networks tarafından yayınlanan raporda, bilim insanları, çalışmanın yayınlanmasıyla bağlantılı olarak, modern insanlar ve Neandertaller arasındaki melezleşmenin daha önce düşünülenden daha yaygın olduğunu söylüyorlar. Çalışma, Neandertallerin hiçbir zaman neslinin tükenmemiş olma olasılığını, bunun yerine insan genomuna entegre edildiğini gösteriyor.

Şarku’l Avsat