Suudi Arabistan: Filistin meselesi ülke önceliklerinin başında yer alıyor

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, video konferans aracılığıyla Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün toplandı.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın stratejik bir seçim olarak barışa bağlılığı ve Filistin meselesinin önceliklerinin başında geldiğini ifade edildi.

Filistin meselesi de dahil olmak üzere tüm sorunların barışçıl yollarla çözülmesinin Arap topraklarının birliği, egemenliği ve bütünlüğü için önemli olduğuna dikkat çekilerek, Suudi Arabistan’ın bölgenin istikrarını tehdit eden herhangi bir ihlali kabul etmeyeceği belirtildi.

Suudi Arabistan’ın Filistin davasına karşı sağlam duruşu ve tutarlı yaklaşımının altı çizilerek, uluslararası meşruiyet kararları ve 2002 Arap Barış Girişimi uyarınca adil ve kapsamlı bir çözüme ulaşmak için Filistin halkının yanında yer aldığı bir kez daha ifade edildi.

Suudi Arabistan Ticaret Bakanı ve Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid el-Kasabi, toplantıdan sonra resmi haber ajansı SPA’ya açıklamada bulundu.

Buna göre toplantıda, Vizyon 2030 ışığında ülkede benzeri görülmemiş yatırım fırsatları ve yatırımcılar için cazip olan düzenleyici reformlarla desteklenen istisnai bir yatırım ortamının yaratılması ele alındı.

Kral Selman’ın Riyad Valisi olduğu dönemde gösterdiği çabalar, şehir kalkınma planlarını yönetimi ve birçok altyapı projesini tamamlamasını takdir etti.

Toplantıda, ülkenin gelir kaynaklarını çeşitlendirme ve ekonomiyi büyütme planlarının bir parçası olarak, Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından açıklanan Riyad’ı dünyanın en büyük on ekonomik şehrinden biri olarak geliştirme stratejisi gözden geçirildi.

Toplantıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin yerel ve uluslararası son gelişmeleri, epidemiyolojik eğri ve ülkedeki virüs istatistikleri hakkında bilgiler gözden geçirildi.

Salgınla mücadelede elde edilen kazanımları korumakla birlikte vatandaşlar ve ülkede yaşayan yabancıların sağlık ve güvenliğini korumak için alınan ihtiyati ve önleyici tedbirlere uymaya devam etmenin önemi vurgulandı.

Toplantıda, güvenlik ve gümrük görevlilerinin kara ve deniz sınırlarından uyuşturucu ve psikotrop madde kaçakçılığı girişimlerini engelleme çabalarına da övgüde bulunuldu.

Bakanlar Kurulu’nda Suudi Arabistan’ın iç işlerine ilişkin birtakım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat