Tunus salgında 4’üncü dalgaya tanık oluyor

Tunus Sağlık Bakanı Fevzi Mehdi, 350 binin üzerinde vatandaşın bu ayın ortalarında başlanması beklenen aşılamaya kayıt yaptırdığını açıkladı. Söz konusu aşı kampanyasının salgın artışını yavaşlatacağını açıklayan Bakan, “son dönemde vaka ve ölümlerdeki artış, Tunus’un 4.dalgadan geçtiğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

Tunus, ABD’li şirket Pfizer ve Rus aşısı Sputnik V de dahil olmak üzere bir dizi şirketle sözleşme imzaladı. Ayrıca ‘COVAX’ girişiminde de pay sahibi olacak. Tunus’un yaklaşık 6 milyon doz aşı teslim alması bekleniyor. Tunus yönetimi vatandaşlarının yüzde 50’sinden daha fazlasını aşılamak için ek doz almak için de çalışmalar yürütüyor.

Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada Tunus’ta resüsitasyon bölümlerindeki kapasite oranının yüzde 86’ya ulaştığı, oksijen bölümlerinin ise yaklaşık yüzde 70 oranında çalıştığı bilgisini verdi.

Tunus Sağlık Bakanlığı verilerine göre ocak ayında Kovid-19’nedeniyle 2 bin 68 can ölüm kaydedildi. Bu, can kaybının yüzde 43 arttığına işaret ediyor. Aynı dönemde vaka sayısında da yüzde 47’lik bir artış yaşandı. Günlük vaka sayısı ise en düşük 2 bin 187 olarak tespit edildi. Geçtiğimiz ay içinde solunum cihazına bağlı olanların oranı yüzde 8,66’ya yükselirken yoğun bakımdaki hasta sayısı yüzde 29,4 arttı. Bu durum, salgının sağlığa ve topluma olan zararın ciddiyetini gözler önüne serdi.

Tunus Sağlık Bakanlığı, 1 Şubat’tan bu yana Kovid-19 nedeniyle 93 kişinin öldüğünü ve bin 367 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. Toplam ölü sayısı 6 bin 893’e yükselirken vakalar ise 211 bin 412 oldu. Bakanlık ayrıca salgının başlangıcından bu yana 2 bin 844 kişinin daha iyileştiğini, sağlığına kavuşanların sayısının 165 bin 67’ye ulaştığını bildirdi.

Şarkul Avsat