Riyad, Biden’ın ‘Suudi Arabistan’ın savunmasına yardıma devam etme’ kararından memnun

Suudi Arabistan, ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘Suudi Arabistan’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunmasına yardım etmeyi sürdürme’ kararını memnuniyetle karşıladı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre Riyad yönetimi, Yemen krizinde kapsamlı bir siyasi çözüme varılmasını destekleyen tutumunun altını çizerek, ABD’nin, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in çabaları da dahil olmak üzere Yemen krizini çözmek için diplomatik çabaları desteklemenin önemine yaptığı vurguyu memnuniyetle karşıladı.

Suudi Arabistan’ın, Ulusal Diyalog Konferansı, 2216 sayılı BMGK kararı ve Körfez girişimi kapsamında Yemen’de siyasi çözüme ulaşılması için Biden yönetimi, ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, BM, Yemenli tüm taraflar ve koalisyon güçleriyle çalışmayı istediği ifade edildi.

Suudi Arabistan’ın kardeş Yemen halkının çektiği acıyı hafifletmek için olağanüstü çabalarına devam edeceği ifade edilen açıklamada, bu kapsamda Riyad’ın Yemen’e yaptığı yardımın geçtiğimiz yıllarda 17 milyar doları aştığı bildirildi.

Riyad yönetimi, dost ülkeler ile uluslararası kuruluşlara Yemen’e desteği yoğunlaştırılması ve Yemen halkına insani yardım sağlanması için çağrıda bulundu.

Suudi Arabistan’ın ayrıca Ortadoğu’da barış sürecini ilerletmek, Lübnan, Suriye, Irak, Afganistan, Afrika Boynuzu ve Sahel ülkelerinde çatışmaları çözmek ve istikrarı desteklemek de dahil olmak üzere bölgedeki zorluklarla başa çıkmak, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkileri ile yüzleşmek, radikalizm ve terörle mücadele, G20’de ortaklar olarak petrol ve finans piyasalarını istikrara kavuşturmak konularında ABD ile işbirliği ve koordinasyonu sürdürmeyi ve güçlendirmeyi dört gözle beklediği vurgulandı.

Şarkul Avsat