BM, İran’da ‘beyan edilmemiş’ nükleer çalışmaları destekleyen yeni kanıtlar buldu

Birleşmiş Milletler (BM) müfettişlerinin İran’da “beyan edilmemiş” nükleer faaliyetler hipotezini destekleyen yeni kanıtlar bulduğu ifade edildi. Bu durum, Tahran’ın nükleer hedeflerinin kapsamı hakkında yeni soruları gündeme getiriyor.

Wall Street Journal gazetesine konuşan konu hakkında bilgi sahibi üç diplomat, geçtiğimiz sonbaharda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından yürütülen denetimler sırasında iki bölgeden alınan örneklerin, İran’ın nükleer alanda bazı eylemler gerçekleştirdiğini gösterebilecek radyoaktif maddelerin izlerini içerdiğini söyledi.

Diplomatlar bulunan maddelerin tam olarak mahiyetini bilmediklerini ifade etti.

Geçen yıl İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı müfettişlerinin ilgili nükleer tesisleri incelemesini yedi ay süreyle yasakladı ve bu da iki taraf arasında bir çatışmaya yol açtı.

Uzun süredir nükleer alanda çalışmalarını sürdüren ve bu çalışmaları reddeden Tahran, tüm nükleer faaliyetlerinin enerji üretimi ve sağlık gibi barışçıl amaçlar için olduğunu ileri sürüyor. Son incelemenin sonuçları hakkında İran kanadından henüz bir açıklama gelmedi.

Washington’da ise ne Beyaz Saray ne de Dışişleri Bakanlığı yetkilileri The Wall Street Journal gazetesinin bu husustaki sorularına yanıt vermedi.

Söz konusu diplomatlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA), üye devletleri, soruşturmalarının son bulgularından henüz haberdar etmediğini ve şu anda İran makamlarından açıklama beklediklerini belirttiler.

İran, 2015’te dünya güçleriyle imzaladığı nükleer anlaşmaya aykırı olarak yeni uygulamalara gitti. Tahran, Natanz nükleer tesisinde uranyumu daha fazla sayıda sofistike santrifüjle zenginleştirdi.

İran, Washington’un 2018’de eski Başkan Donald Trump’ın kararıyla nükleer anlaşmadan çekilmesine cevaben 2019’da nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini ihlal etmeye başladı. Anlaşmadan çekilen Trump, İran’a yönelik yeniden ekonomik yaptırımlar uygulama yoluna gitti.

Şarkul Avsat