Çin, Avustralyalı gazeteciyi ‘devlet sırlarını ifşa ettiği’ gerekçesiyle tutukladı

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Pekin’de 6 aydır gözaltında tutulan Çin asıllı Avustralyalı gazeteci Cheng Lei’nin ‘yurtdışına devlet sırlarını ifşa etmek’ suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı.

AFP’ye göre Payne, “Çinli yetkililer, 13 Ağustos’ta gözaltına alınan Lei’nin 5 Şubat’ta yurtdışına devlet sırlarını ifşa etme suçlamasıyla tutuklandığını bildirdi” dedi.

Bakan ayrıca, Avustralya hükümetinin Cheng’in tutuklanmasına ilişkin ciddi endişelerini her platformda defalarca belirttiğini de ifade etti.

Dünyanın her yerinden girişimcilerle röportaj yapan Cheng, yayın dili İngilizce olan CGTN kanalının tanınan bir yüzüydü.

Cheng, eğer Çin’in ulusal güvenlik yasasını ihlal etmekten suçlu bulunursa ağır cezaya çarptırılacak.

Kuzeni Louisa Wen, ABC’ye yaptığı açıklamada, “Aile davayla ilgili hiçbir şey anlamadı. Cheng’in 11 yaşındaki kızı ve 9 yaşındaki oğlu durumu tam olarak anlamıyor” diyerek, durumun iki çocuk için zor olduğuna dikkati çekti.

Çin ve Avustralya arasındaki diplomatik ilişkiler, Canberra’nın ilk olarak Çin’in Wuhan şehrinde tespit edilen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenine ilişkin uluslararası bir soruşturma yapılması çağrısının ardından önemli ölçüde kötüleşti.

Çin de, Avustralya’dan aldığı kerevit, şarap, arpa, şeker, odun, kömür ve bakır da dahil olmak üzere 7 ürününün ithalatını 6 Kasım’dan itibaren askıya aldı.

Cheng, Facebook hesabından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Pekin’in koronavirüs salgınıyla başa çıkma şeklini eleştiren bazı paylaşımlarda bulunmuştu.

Şarkul Avsat