Güney Afrika, AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak askıya aldı

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin ortak geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının mutant varyantlara karşı etkisinin sınırlı olduğunun tespit edilmesinin ardından Güney Afrika’da aşının kullanımı geçici bir süreliğine durduruldu.

Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, video konferans aracılığıyla gazetecilere verdiği demeçte, konu açıklığa kavuşana kadar aşı kullanımının geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

Ülkede, Hindistan üzerinden alınan bir milyon doz AstraZeneca aşısı ile sağlık çalışanlarının aşılanmasına bugün başlanması planlanıyordu.

AstraZeneca şirketi tarafından yapılan açıklamada, “Aşımızın hala ciddi hastalıkları önleyebileceğine inanıyoruz” denilerek, araştırmacıların dünya çapında hızla yayılan Güney Afrika varyantını önleyebilmek amacıyla aşı geliştirmek için çalıştıkları belirtildi.

Diğer yandan Macaristan, Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının kullanımına tam onay verdi.

Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Prof. Dr. Miklos Kasler yaptığı açıklamada, Macaristan Ulusal Sağlık Hizmetleri Merkezi’nin, Rusya tarafından Kovid-19’a karşı geliştirilen Sputnik V aşısının Macaristan’da kullanımına tam onay verdiğini ifade etti.

Şarkul Avsat