Hamas ve Fetih, Filistin seçimlerinin yürütme mekanizmaları üzerinde anlaştı

Hamas, dün akşam (Salı), Fetih ve diğer Filistinli gruplarla Kahire’de Filistin uzlaşısı çabalarını destekleyen toplantılar ışığında gerçekleştirilen görüşmede, yaklaşan Filistin seçimlerinin düzenlenmesi için ortaya konacak “mekanizma” konusunda bir anlaşmaya varıldığını duyurdu

Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayya yaptığı açıklamada, Filistinli gruplar ve güçler, oybirliğiyle bir seçim mahkemesinin oluşturulması da dahil olmak üzere, ulusal, yasama ve Başkanlık Konseyi için seçim mekanizmaları kurulması üzerinde anlaştılar. Hayya, seçimlerin ve fikir birliği yoluyla yeni Ulusal Konsey’i oluşturmanın temelleri atmak ve mekanizmalarını belirlemek için önümüzdeki mart ayında Kahire’de tekrar görüşüleceğini ifade etti.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Sekreteri Cibril Racub yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki günlerde Fetih Merkez Komitesi seçimler için liste hazırlığına başlanması amacıyla bir komite oluşturacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümeti, bugünü kendileri için üzücü bir gün olarak değerlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Hamas Hareketi, 2006’daki son Filistin parlamento seçimlerini kazandı, ancak Fetih Hareketi bu zaferi tanımadı. Bu durum iki parti arasında kanlı çatışmaların ve bugün de devam eden bir siyasi bölünmenin patlak vermesine neden oldu. Tek bir parlamentonun yokluğunda Filistin topraklarında iki farklı siyasi sistemin olmasının nedeni de budur. Bu kapsamda Mahmud Abbas’ın önderliğindeki Filistin Yönetimi, yaklaşık 2,8 milyon kişinin yaşadığı işgal altındaki Batı Şeria’yı yönetirken, Hamas yaklaşık iki milyon kişinin yaşadığı kuşatılmış Gazze Şeridi’ni yönetiyor.

Ocak ayının ortasında, Filistin Devlet Başkanı seçimlerin yapılmasına ilişkin bir kararname imzaladı. Analistler tarafından Filistinlilerin meşruiyet kazanmasının bir yolu olarak değerlendirilen bu adım ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasından günler önce geldi.

Şarku’l Avsat