İngiltere’de koronavirüs tedbirlerini ihlal edene 10 yıla kadar hapis cezası

 İngiltere dün (Salı) itibariyle toplam enfeksiyon sayısının 3,97 milyona ulaştığını bildirdi. Salgınla mücadele kapsamında 10 yıla kadar hapis cezasının olduğu yeni tedbirler açıklandı

John Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre İngiltere’de “Kovid-19” kaynaklı ölüm sayısının toplam 113 bin 14’e ulaştığı ifade edilirken, şu ana kadar toplam 10 bin 323 kişi hastalıktan iyileşerek sağlığına kavuştu.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, dün yaptığı açıklamada, seyahat yasağı konulan kırmızı listedeki ülkelerden İngiltere’ye giriş yaptıktan sonra karantinaya girmeyenlere 10 yıla kadar hapis cezası verileceğini söyledi.

Arjantin, Güney Afrika ve Zimbabve gibi ülkeleri ziyaret ettikten sonra İngiltere’ye giriş yapanlar, zorunlu karantinaya girmemeleri durumunda 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Alınan önlemlerin haftaya uygulanmaya başlayacağını söyleyen Hancock, “Alınan tedbirlere yönelik cezaların ağırlaştırılması noktasında özür dilemiyorum. Çünkü ülkede halk sağlığına yönelik en güçlü tehditlerden biriyle mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Hancock yakın zamanda İngiltere’ye giriş yapmak isteyen yolcuların 3 testin ardından 10 günlük bir karantina süresi geçirmeleri gerektiğini söyledi. Yolcular seyahat öncesi Kovid-19 PCR testine tabi tutulacak. Ardından karantina dönemlerinin ikinci ve sekizinci günlerinde 2 PCR testi daha yaptıracak.

BBC’nin haberine göre, alınan bu tedbirlerin yetkililerin yeni vakaları takip etmeleri noktasında daha etkin olacağı bildirildi.

Alınan tedbirler kapsamında, yalnızca İngiltere vatandaşları ile ülkeye yasal giriş iznine sahip olan kişilerin ülkeye girişine izin verileceği belirtildi. Yolcuların seyahatlerinden 3 gün önce negatif test sonuçlarını göstermeleri gerekiyor. Ayrıca yolcular seyahat sonrası 10 günlük bir karantinaya tabi tutulacaklar.

Alınan yeni tedbirler, Güney Afrika’daki ve kıtanın güneyinde yer alan yüksek riskteki ülkeler için 15 Şubat itibariyle uygulanmaya başlayacak. Yolcuların seyahatlerinin ardından karantina için belirlenmiş devlet otellerinde kalmaları gerekiyor.

Güney Afrika’da yeni bir koronavirüs varyantının tespit edilmesinin ardından, hükümetin, artan vaka sayıları noktasında İngiltere’ye gelen yolcular için daha katı önlemler aldığı bildirildi.

Şarku’l Avsat