Suudi araştırma ekibi, sürecin aşamaların uygun olarak aşı üretimindeki bilimsel yolculuğunu tamamlamak için çalışmaya devam ediyor (SPA)

Suudi Arabistan aşı üretme adımlarını hızlandırıyor

Birçok ülke yeni tip koronavirüse karşı aşı üretti. Suudi Arabistan, bu konuda bazı ülkelerin kendisini geçmiş olmasınasına rağmen klinik denemelerine başlanan Kovid-19 aşısının üretimine yönelik adımlarını hızlandırıyor

Suudi aşısının üretimine yönelik işaretlerin geldiği bir zamanda, Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, bir ay içerisinde vaka oranlarının yüzde 330 oranında artması sebebiyle endişelerini belirterek önleyici tedbirlere riayet edilmesini vurguladı. Diğer yandan denetimlere devam eden Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanlığı on binlerce ihlal tespit etti. Bakanlık ayrıca şüpheli vakaların kalması için 17 bin izolasyon odası sağlayarak işçi konaklama merkezlerindeki aşırı kalabalığı azaltmaya çalışıyor.

Suudi Aşısı

Suudi aşısı ile ilgili olarak, İmam Abdurrahman bin Faysal Üniversitesi, Kovid-19’a karşı aşı geliştirilmesine yönelik laboratuvar denemelerinin sona ermesi ve aşının etkinliğinin ispatlanmasının ardından, Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen klinik denemelerin ilk aşamasına başladı.

Üniversite dün (Salı) yaptığı açıklamada, bu adımın Suudi üniversitelerinin katkısını ve Koronavirüse karşı ilk Suudi aşısına ulaşmayı amaçlayan ulusal çabalarla entegrasyonunu yansıttığını ve Krallığın, eğitim ve bilimsel araştırmalara cömert desteğinin bir teyidi olduğunu söyledi.

Üniversite, İngiltere ve İsveç’ten dünya çapında büyük miktarlarda aşı üretimi ile öne çıkan uzman şirketlerden biri ile sözleşme imzaladı. Üniversite daha önce, klinik denemelerin ilk aşamalarında kullanılacak yeterli sayıda aşının sağlanması amacıyla AstraZeneca gibi aşı ve ilaç üretiminde öncü olan şirketlerle de çalışmıştı. Söz konusu sözleşme, üretim aşamasını, risklerin değerlendirilmesini ve aşının içinde bulunan plasmid maddelerinin güvenliğinin değerlendirilmesinin yanı sıra aşının ilk partisinin küresel aşı üretim standartları, uygulamalarına ve küresel ilaç ve gıda dairelerinin şartlarına göre üretilmesini içeriyor.

Üniversite ayrıca, hazırlıkların yapılması, klinik aşama protokolünün denetlenmesi, klinik denemeler için gönüllü katılımcıların sağlanması ve aşının gerektirdiği tüm bağışıklık değerlendirme testlerinin yapılması konusunda araştırma ekibi ile çalışması için klinik denemelerin yürütülmesinde uzman olan merkezlerden biri ile sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında, uzman gıda ve ilaç otoritelerinden gerekli onayların alınmasının yanı sıra, araştırma ekibi ile birlikte projenin aşamalarının ve nihai raporunun istatistiksel ve niteliksel raporlarının hazırlanması da yer alıyor.

Üniversite söz konusu proje için, fikri mülkiyet haklarının belgelenmesi ve tescil edilmesi konusunda uzman bir ofis ile iş birliği yapmıştı. Üniversiteye bağlı Tıbbi Araştırma ve Danışma Enstitüsü’nde Dr. İman El-Mansur liderliğindeki araştırma ekibi, sürecin aşamalarına uygun olarak pDNA (plazmid DNA) aşı teknolojisi ile aşı üretimindeki bilimsel yolculuğunu tamamlamak için çalışmalarına devam ediyor.

Vaka sayılarının yükselmesine yönelik endişeler artıyor

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, dün koronavirüs salgını gelişmelerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında endişelerin devam ettiğini aynı zamanda çalışmaların ve denetimlerin sürdürüldüğünü belirtti. El-Abdulali, çoğu bölgede vakalarda artışa tanıklık ettiklerini ve bu durumun kendilerini endişelendirdiğini dile getirdi.

Doğrulanan vaka eğrisinin ocak ayında kaydedilen en düşük noktasından yüzde 330 oranında artış ile yüksekliğini ayrıca kritik vakalarda geçen ay kaydedilen en düşük noktaya kıyasla yüzde 41 artış yaşandığını açıklayan Dr. Abdulali, şu ana kadar yapılan koronavirüs aşısının 443 bin 805 doza yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü, önleyici tedbirlere bağlı kalmanın ve her türlü ihlali derhal bildirmenin önemini vurguladı.

İşçiler için izolasyon odası

Belediye, Köy İşleri ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ahmed Kattan, Bakanlığın geçen hafta boyunca, Krallığın çeşitli bölgelerinde 84 binden fazla denetim gerçekleştirdiğini ve 3 binden fazla kuruluşta 13 binden fazla ihlalin tespit edildiğine dikkat çekti. Kattan, ihlallerin, sağlık kurallarına uyulmaması veya ihtiyati tedbirlere riayet etmeyen müşterilerin kurumlara girişleri ile ya da çalışanların veya müşterilerin ateşlerinin ölçülmemesine yönelik olduğunu belirtti.

Dr. Kattan, Krallık’ın tüm bölgelerinde 1,7 milyondan fazla işçinin ikamet ettiği işçi konutlarına 34 binden fazla saha ziyareti yaptıklarını söyledi. Uzman ekipler gelinceye kadar şüpheli vakaların izole edilmesi için bu konutlarda 17 binden fazla izolasyon odası bulunduğunu ayrıca konutlardaki kalabalığın azaltılması için 84 binden fazla işçinin başka yerlere nakledildiğini ve 160 binden fazla sakini barındırabilecek daha fazla konut içinde ruhsat verdiklerini vurguladı.

Aktif vaka sayılarında yükselme

Diğer yandan, Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı dün (Salı) 353 kişide daha vaka tespit edilmesi ile ülkedeki toplam vaka sayısı 370 bin 987’ye yükselirken, 249 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 362 bin 62’ye yükseldiğini duyurdu. Ülkede dün 4 kişinin daha hayatını kaybederken toplam can kaybı 6 bin 410’a ulaştı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 427’si ağır hasta olmak üzere ülkedeki aktif vaka sayısının 2 bin 515’e yükseldiği belirtildi. Bakanlık ayrıca Riyad’ın 168 vaka ile Krallığın bölgeleri arasında kaydedilen yeni vaka sayısının yaklaşık yarısını kaydettiğine dikkat çekti.

Şarku’l Avsat