BMGK, Libya’daki yeni yönetimi memnuniyetle karşıladı

Libya’daki tarafların geçici yönetimi belirlemesini takdir eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), tarafları 24 Aralık’ta yapılacak ulusal parlamento ve başkanlık seçimlerine hazırlık için birleştirici yeni bir hükümet kurma konusunda ‘hızlı bir şekilde anlaşmaya’ davet etti.

BMGK ayrıca tüm taraflara, ateşkes anlaşmasını “tam olarak uygulama” ve Libya’dan “tüm paralı askerler ve yabancı güçleri geri çekme” çağrısını yineledi.

BMGK üye ülkeleri, BMGK’nın Şubat ayı başkanı ve İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward’ın önceki gece oturumda okuduğu başkanlık bildirisini oybirliği ile kabul etti. Bildiride, BMGK’nın, Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun ülkeyi seçimlere kadar yönetecek yeni ortak geçici yürütme otoritesini görevlendirme konusunda vardığı anlaşmayı memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. Bu anlaşmanın, Libya’daki siyasi süreçte bir dönüm noktası olduğu vurgulanan bildiride, seçilen yeni yönetime “Tunus’ta Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun kabul ettiği yol haritasında belirtildiği gibi hızlı bir şekilde birleştirici yeni bir hükümet kurma ve 24 Aralık’taki yapılacak ulusal parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde gerekli hazırlıkları yapma” çağrısında bulunuldu. BMGK’nın bildirisinde “hizmetlerin iyileştirilmesi ve kapsamlı ulusal uzlaşı sürecini başlatma” çağrısı yapıldı.

Ateşkes anlaşmasına tam olarak uyum sağlanması talep edildi

Tüm taraflardan ateşkes anlaşmasına ‘tam olarak’ uymaları talep edilen ortak bildiride, BMGK üye ülkeleri, “Libya’daki tüm yabancı güçleri ve paralı askerleri daha fazla bir gecikme yaşanmadan derhal geri çekerek anlaşmanın tam bir şekilde uygulanmasını destekleme ve anlaşmaya saygı göstermeye” davet edildi. Ateşkes anlaşmasının izlenmesi amacıyla BM’nin gözetiminde ve Libya’nın öncülüğünde aktif ve güvenilir bir mekanizmanın varlığının önemini vurgulayan bildiride, BMGK’nın ilgili kararları gereğince silah ambargosuna tam bir şekilde uyulması gerektiğine dikkat çekildi.

BMGK, Libya’ya komşu ülkelerin ve bölgesel örgütlerin BM’nin çabalarını desteklemedeki önemli rolünü kabul ettiğini dile getirdiği bildiride, “BM’ye bağlı öncü ekibin hızlı bir şekilde Libya’ya gönderilerek BM’nin mekanizmayı destekleme yolundaki kararlı adımlarını” memnuniyetle karşıladığını kaydetti. BMGK bildirinin devamında, BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ve BM Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi UNSMIL Başkanı Jan Kubis ile

UNSMIL Koordinatörü Raisidon Zininga’ya destek mesajı verdi. BMGK ayrıca BM’nin kolaylaştırdığı ve Libyalıların yönettiği siyasi sürece güçlü bir şekilde bağlı olduğunu yineleyerek, Libya’nın egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine vurgu yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, resmi olarak görevine başlayan Kubis’in, Başkanlık Konseyi’nin eski Başkanı Fayiz es-Serrac, Dışişleri Bakanı Muhammed Siyala ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih başta olmak üzere bazı Libyalı politikacılarla görüştüğünü bildirdi. Dujarric, Kubis’in söz konusu yetkililerle “Libya Siyasi Diyalog Forumu üyelerinin İsviçre’de düzenlediği toplantının ardından Libya’daki durumu ve Meclis’in toplanması dahil olmak üzere ileriki adımları” ele aldığını söyledi.

BM Temsilcisi Kubis ayrıca Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ve Başbakan Abdulhamid Dibeybe ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kubis, Menf ve Dibeybe ile görüşmesinde “yeni ortak geçici yürütme otoritesinin sorunsuz bir şekilde transferini sağlama yollarını” ele aldı. Kubis, Dibeybe’nin “Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun kabul ettiği yol haritasında belirtilen çalışma planına göre kapsamlı, yüksek temsiliyet gücüne sahip, genç ve kadınlar da dahil Libya toplumunun zenginliğini ve bileşenlerinin çeşitliliğini yansıtacak bir hükümet kurma ve adalet, insaf ve ulusal uzlaşı temelinde Libya halkına hizmet götürmek de dahil Libya’da öncelikli sorunları çözme niyetinde olduğunu” söyledi. Seçimlerin 24 Aralık 2021’de yapılması ve katılım oranının yüksek olmasının önemini vurgulayan Kubis, BM’nin istikrarlı, müreffeh, egemen ve birleşik bir Libya’ya bağlı olduğunu ve Libyalıların öncülük ettiği çabalar ve süreçler üzerinden ateşkes anlaşması da dahil olmak üzere siyasi, güvenlik ve ekonomik dosyalarda geçtiğimiz aylarda kaydedilen olumlu gelişmelerin yarattığı ivmeyi geliştirmek istediğini ifade etti.

Şarkul Avsat