Etiyopya bayrağı

Etiyopya, Tigray’da büyük çapta tecavüz suçları işlendiğini kabul etti

Etiyopyalı yetkililer, ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinde yaşanan silahlı çatışmanın ardından çıkan kaos sırasında çok sayıda kadına tecavüz edildiğini kabul etti

Etiyopya Kadınlar, Çocuklar ve Gençler Bakanı Filsan Abdullahi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tigray bölgesinde sahada bulunan ekibimizden rapor aldık ve ekip maalesef tecavüzün kesinlikle gerçekleştiğini doğruladı” ifadelerini kullandı.

Tanıklar, sağlık ve yardım görevlileri, çatışmanın kasım ayında başlamasından bu yana yaygın bir şekilde tecavüz vakaları yaşandığını bildirmiş olsa da, bakanın bu sözleri hükümetin olayı ilk kabul edişi oldu.

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu, Tigray’da son iki ayda 108 tecavüz suçunun bildirildiğini ve bunların yaklaşık yarısının eyaletin başkenti Mekelle’de meydana geldiğini belirtti.

Komisyon, muhtemelen çok fazla tecavüz suçunun rapor edilmediğine dikkat çekerek, “Savaş ve bölge yönetiminin dağılması, bölgede kadına yönelik şiddetin artmasına neden oldu ve cinsel şiddet mağdurlarının genellikle bu suçları ihbar etmek için başvurduğu polis ve sağlık tesisleri gibi yerel organlar yoktu” şeklinde bir açıklama yaptı.

Şarku’l Avsat