Uluslararası Göç Örgütü Trablus Deniz Üssü’nden döndükten sonra bir grup göçmene yardım sağladı

Libya donanması Trablus’un doğusunda 209 göçmeni boğulmaktan son anda kurtardı

Libya Deniz Kuvvetleri Komutanı Mesud İbrahim, dün yaptığı açıklamada, Libya Sahil Güvenliğin dün akşam saatlerinde, Trablus’un 120 km doğusundaki el-Hamis kentinde 209 kaçak göçmeni boğulmaktan son anda kurtardığını dile getirdi.

Mesud İbrahim, göçmenlerin Trablus deniz üssüne çıkarıldığını, Yasadışı Göçmen Ofisi’ne teslim edilmeden önce, kendilerine insani ve tıbbi yardım sağlandığını belirtti. Ayrıca, kurtarma operasyonu esnasında çıkan arbede sonucu göçmenler tarafından kurtarma görevlilerinden birinin elinin kırıldığını, bir diğer göçmenin ise deniz üssünden oradaki başka bir bota atlayıp kaçma teşebbüsünde bulunduğunu fakat denize düştüğünü ve ekiplerin bu kişiyi kurtardığını sözlerine ekledi.

Libya donanmasının kurtarma operasyonu hakkındaki açıklaması, Libya’daki Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) 200’den fazla göçmenin yakalanıp dün Libya’ya iade edildiğine dair benzer açıklamasıyla aynı güne denk geldi. Ekiplerin göçmenleri kurtarır kurtarmaz acil yardım sağladığı belirtilirken, göçmenlerden birinin, “Hiçbir göçmen Libya’ya iade edilmemeli ve göçmenlerin keyfî olarak gözaltına alınması sona ermeli” dediği aktarıldı.

Libya Uluslararası Kurtarma Komitesi’nden bir sahil güvenlik yetkilisi, bir hafta içinde bin 500’den fazla göçmenin Avrupa kıyılarına yelken açmaya çalışırken Libya açıklarında yakalandığını tespit ettiklerini söyledi. Örgütün yetkilisi Adel el-İdrisi, Fransa basınına “Libya Sahil Güvenliği bir hafta öncesine kadar çok sayıda kurtarma operasyonu gerçekleştirdi ve yaklaşık bin 500 kişiyi kurtardı” açıklamasını yaptı.

“Ubari” isimli gemiyi denetleyen Libya Sahil Güvenlik görevlisi Muhammed Abdulal, el-Hamis kenti açıklarında 240 Afrikalı göçmenin kurtarıldığını, gruptan bazılarını sahil güvenlik gemisine nakledilirken zorluklarla karşılaştıklarını ifade etti. Genellikle göçmenler denizde yakalandıklarında Libya’ya geri dönmeyi reddederek Avrupalı sivil toplum kuruluşlarına ait kurtarma gemilerine binmeyi tercih ediyor.

Denizde arama ve kurtarma için çalışan bir İspanyol bir sivil toplum kuruluşu olan Proactiva Open Arms sözcüsü Veronica Alfonsi yaptığı açıklamada, yaklaşık 200 göçmenin Libya’ya iade edildiğini doğruladı. Proactiva Open Arms kurucusu olan Oscar Camps ise “bir Libya donanma gemisinin herkesi güvertesinde topladığını ve erkek, kadın ve çocukları Avrupa’nın suç ortaklığıyla birlikte Libya’ya iade ettiğini” belirterek, uluslararası sulardan göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesini kınadı. IOM’den alınan verilere göre 2020’de ortalama bin 200’den fazla göçmen uluslararası sularda hayatını kaybetti.

Şarkul Avsat