Dünya Sağlık Örgütü, Çin kan bankalarında koronavirüs araştırıyor

Hollandalı virolog Marion Koopmans dün yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), 2019 yılının aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde bilinen ilk vakalar ortaya çıkmadan önce Çin’de küçük bir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını olup olmadığını hala araştırdığını söyledi.

Hollandalı bilim insanı WHO’nun liderlik ettiği ekibin bir parçasıydı. Ekip bu hafta Kovid-19 hastalığına sebep olan koronavirüsün kaynağını araştırma görevinin ardından Wuhan’dan döndü. WHO ekibi 2019 yılının Aralık ayından önce Kovid-19 vakalarının olduğuna dair kesin bir kanıt bulamadı.

Bununla birlikte Koopmans, WHO’nun internet üzerinden yaptığı bir basın açıklamasında, Çin hastalıklarının istatistiklerinin geniş çaplı bir şekilde incelenmesinin ardından salgın yayılmadan önce Kovid-19 tipi semptomları olan 92 hastanın tespit edildiğini belirtti.

Bu hastalara uygulanan son kan testlerinde virüslere karşı herhangi bir antikor tespit edilemedi ancak bunun nedeni, üzerinden uzun bir zaman geçmiş olması olabilir.

Koopmans, 2019 yılında Çin kan bankalarında depolanan kan örneklerinin kanıt olabileceğini söyleyerek “Bu örneklere ulaşmak için Çin’de halihazırda devam eden araştırmalar var” dedi.

Çin ve 10 ülkeden bilim insanlarının yer aldığı WHO liderliğindeki ekip, virüsü insanlara ilk hangi hayvanın taşıdığını henüz tespit edemedi.

Yarasalar ve pullu karıncayiyen olarak da bilinen pangolinler, koronavirüsü bulaştıran muhtemel kaynaklar olarak belirlenmişti.

Şarku’l Avsat