ABD ve WHO, Çin’den koronavirüs hakkında daha fazla veri istiyor

ABD ve WHO, Çin’den ‘koronavirüsün kökeni’ hakkında daha fazla veri sağlamasını istedi

ABD ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ait ham bilgilerin verilmediği gerekçesiyle Çin’e koronavirüsün kökeni hakkında daha fazla veri sağlaması için baskı yaptı.

Çin’in Wuhan şehrinde araştırma yapan WHO ekibine başkanlık eden Peter Ben Embarek yaptığı açıklamada, “Daha fazla veri istiyoruz ve bunu talep ettik” diyerek, talep ettikleri bilgilerin sağlanmasıyla daha fazla ilerleme kaydedilmesini umduğunu ifade etti.

Beyaz Saray ise WHO’nun Çin’de koronavirüsün kökeniyle ilgili araştırmasının ilk sonuçlarına ilişkin derin endişesini belirterek, Pekin’i daha fazla bilgi vermeye çağırdı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Kovid-19 araştırmasının ilk bulgularının iletilme şekli ve onlara ulaşmak için kullanılan süreçle ilgili derin endişelerimiz var. Bu salgını daha iyi anlamak ve bir sonraki salgına hazırlanmak için Çin, salgının ilk günlerine ilişkin verilerini sunmalıdır” dedi.

WHO heyetinden iki üye, ham verilerin kendileriyle paylaşılmadığı için koronavirüsün Çin’de ne kadar erken yayılmaya başladığına dair analiz yapamadıklarını vurgulamıştı.

Şarku’l Avsat