Çocukların aşılanması pandemiyi durduracak mı?

ABC News’e göre, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı yetişkinlere yönelik aşılama hızının artması ile birçok ebeveyn çocuklara yönelik güvenli bir aşının ne zaman sağlanacağını merak ediyor

Şimdiye kadar çoğu aşı denemesi, çocuklar ve sağlık açısından zayıf olan diğer gruplar aşılanmadan önce, aşıların etkinliklerinden emin olunması için yetişkinler üzerinde yürütüldü.

ABC’ye göre, mevcut aşıların çocuklar üzerindeki kullanımı henüz onaylanmamışken, doktorlar çocukların aşılanmasının acil olduğunu belirtiyor.

Cincinnati Çocuk Hastanesi’nde aşı denemelerinde baş araştırmacı olan Prof. Dr. Robert Frink, konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor:

“Çocuklardaki enfeksiyonu ortadan kaldırırsanız, yetişkinlere de bulaşmaz. Böylece, sadece çocukları hedef alarak ve o yaş grubundaki enfeksiyonu ortadan kaldırarak hastalıkla ilgili birçok şeyi ele alabilirsiniz.”

Boston Çocuk Hastanesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Kristin Moffitt, çocuklara işaret ederek “Salgını kontrol etmek için gerekli olan bağışıklık düzeyine ulaşılması, nüfusumuzun yüzde 25’i aşı olmaya uygun değilse daha zor olacak.” dedi.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Çocuk Hastanesi Derneği’nin son verilerine göre, ABD’de salgının başlangıcından bu yana yaklaşık 2,9 milyon çocuk koronavirüse yakalandı. Bu sayı, ABD’deki tüm vakaların yüzde 12,9’unu oluşturuyor. Cincinnati Çocuk Hastanesi’ndeki uzmanlar çocuklardaki enfeksiyon oranının yetişkinlerinki ile aynı olduğunu belirtiyorlar.

ABD’deki çocuklar salgından yetişkinler kadar ciddi şekilde etkilenmemiş olmalarına rağmen, enfekte olabiliyorlar ve virüsü başkalarına bulaştırabiliyorlar. Salgının yayılması ayrıca, test ve aşılama gibi planlanan sağlık prosedürlerinden az sayıda çocuğun yararlanabilmesine neden oldu.

ABC’ye göre, Beyaz Saray Sağlık Baş Danışmanı Dr. Anthony Fauci’nin bu haftanın başlarında, birinci sınıftaki çocukların, okulların başlaması planlanan sonbahar aylarına kadar aşı olabilmelerinin mümkün olabileceğine dikkat çekti.

12-15 arası yaş grubunun aşılarının ilkbahar sonu ya da yaz başında onaylanması bekleniyor, Fauci bunun çeşitli yaş gruplarında yürütülen aşı güvenliği denemelerinin zaman çizelgesine bağlı olduğunu belirtti.

Fauci denemeler ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“16’dan 12’ye, sonra 12’den 9’a, sonra 9’dan 6’ya kadar yaş aralığındaki kişilerle yönelik klinik bir araştırma yürütülen ve yaş artışını azaltma olarak adlandırdığımız klinik denemelere başlama evresindeyiz.”

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer aşısının 16 yaş ve üzeri kişiler için, Moderna aşısının ise 18 yaş ve üzeri kişiler için kullanılmasına izin vermişti.

Her iki şirket de yaşları 12’yi geçmeyen çocuklar üzerinde aşı denemelerine başladı. Pfizer yaptığı bir açıklamada, sonuçların 2021’in ilk yarısında hazır olmasını beklediğini belirtti.

Moderna ise, aşı denemelerine aralık ayında, birçok eyalette 12 ila 17 yaşları arasındaki kişilerle başladığını ve “2021 yılı ortalarında denemelere ilişkin verilerin sunulması için doğru yolda olduğunu” belirtti.

ABC ayrıca, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, ABD’de en az 2 bin 60 çocuğa koronavirüs hastalığıyla ilişkili ciddi bir durum olan Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) teşhisi konulduğunu ve 8 Şubat itibari ile en az 30 çocuğun ölümüne neden olduğunu aktardı.

Philadelphia Çocuk Hastanesi enfeksiyon hastalıkları bölümü pediatri uzmanı Paul Offit, “Bu virüs çocuklarda yaygın bir ölüm neden olmamasına rağmen, enfekte olabilecekleri kesin” dedi.

Şarku’l Avsat