Nahda Barajı’nın yapımında çekilen bir fotoğraf

Mısır: Nahda Barajı meselesinde birçok senaryomuz var

Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında AfB himayesinde gerçekleşen görüşmeler, geçen ay barajın doldurulması ve işletilmesi ile ilgili kurallar konusunda uzlaşmaya varılamaması üzerine askıya alındı

Mısır, Afrika Birliği (AfB) Başkanı Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi’nin Etiyopya’daki “Nahda Barajı (Rönesans)” müzakerelerine devam edeceğine umut bağlarken aynı zamanda anlaşma çerçevesinde birçok senaryosu olduğunu ve her duruma uygun bir cevabı bulunduğunu kaydetti.

Etiyopya, Nil Nehri’nin ana kolu üzerine 2011 yılında inşa etmeye başladığı “Nahda Barajı’nda” çalışmalarına devam ediyor. Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanlığı’na göre halihazırda barajın inşa edilme oranı yüzde 78,3’e ulaştı. Mısır ve Sudan, barajın su güvenliği üzerindeki etkisi konusunda uyarıda bulunuyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, cuma akşamı katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu noktada her zaman yeniden baraj rezervuarını doldurma ve üç ülkenin çıkarlarını eşit şekilde gözetecek şekilde işletme konusunda yasal bir anlaşmaya varmaktan bahsediyoruz. Dosya, Güney Afrika Başkanlığındaki Afrika Birliği’nin himayesindeydi ve önceki deneyimlerden farklı sonuçlar olacağını umuyorduk, maalesef müzakerelerde istediğimiz ve beklediğimiz şekilde teknik konular ele alınmadı. Kahire buna rağmen, geçenlerde Mısır’ı ziyaret eden ve müzakere çabalarına devam etmeye hazır olduğunu ifade eden AfB Başkanı Felix Tshisekedi’nin müzakerelere devam edeceğini umuyor. Ayrıca, sonraki adımlar hakkında bir vizyon geliştirmek için Sudan’daki kardeşlerimizle daha fazla koordinasyon sağlamak için sabırsızlanıyoruz. Özellikle de yeni Sudan hükümetinin kurulmasından sonra.”

Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında AfB himayesinde gerçekleşen görüşmeler, geçen ay barajın doldurulması ve işletilmesi ile ilgili kurallar konusunda uzlaşmaya varılamaması üzerine askıya alındı.

MBC Masr kanalına telefon ile bağlanıp açıklamalarda bulunan Şukri şu ifadeleri kullandı: “Rönesans Barajı krizinin çözümü için alternatifler var. Bu noktada her zaman yeniden baraj rezervuarını doldurma ve üç ülkenin çıkarlarını eşit şekilde gözetecek şekilde işletme konusunda yasal bir anlaşmaya varmaktan bahsediyoruz. Müzakere etme ve kendimizi Etiyopya tarafının yerine koyma konusundaki siyasi irademizi ifade ediyor ve elektrik üretme konusunda onların çıkarlarını gözetmeye çalışıyoruz. Etiyopya ise hem Mısır’a hem de Sudan’a gelen suyun korunması ve barajı güvenli bir şekilde yöneterek Sudan’daki kardeşlere zarar vermeme konularında menfaatlerimizi dikkate almalıdır. Diğer yandan müzakere tarzında bir farklılık olabilir. Mısır’ın tüm kurumları, halkının menfaatini dikkate alır ve Mısırlılara zarar gelmesini önlemek için tüm kabiliyetleriyle çalışır. Mısır’ın anlaşma çerçevesinde birçok senaryosu ve her duruma uygun bir cevabı var.”

ABD ile ilişkilerle ilgili konuşan Şukri, “Her iki taraf açısından son kırk yılda birçok işbirliği alanının oluşturulduğu ve karşılıklı yararın sağlandığı Mısır-ABD ilişkileri sağlam ve stratejiktir. ABD yönetimi ile sürekli iletişim vardır. Bu iletişim Kahire ve Washington’daki iki diplomatik misyon, üst düzey yetkililer veya bakanlık düzeyindeki yetkililer ile temas kurularak sağlanır.”

Mısır Dışişleri Bakanlığı’nda yeni Amerikan yönetimi ile ilişkiler konusunda herhangi bir endişenin olup olmadığı ile ilgili soruya Şukri şu cevabı verdi: “Endişe uluslararası ilişkiler çerçevesinde değil, ancak yeni yönetim birçok bölgesel meseledeki tutumunu netleştirmedi. Bunu öğrenmemiz gerekiyor. Bu konuda diyalog gerçekleştiğinde, gidişatı değerlendirebiliriz. Kesinlikle endişelenecek veya iyimser olunacak bir durum yok. Asıl olan ilişkileri doğal bir şekilde yönetmektir.”

Şarku’l Avsat