BM: Myanmar’daki askeri liderler şiddetten sorumlu tutulacak

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, Myanmar’daki askeri liderlerin ülkedeki şiddetten sorumlu tutulacağını bildirdi

Andrews Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Myanmar’daki Generaller halka savaş ilan etmiş görünüyor. Gece yapılan baskınlar, internetin kapatılması, hakların kaldırılması. Generallerin dikkatine; Sorumlu tutulacaksınız” ifadelerini kullandı.

Batılı büyükelçilikler de, Myanmar ordusunu darbeyi protesto eden göstericilere karşı şiddet kullanmaktan kaçınmaya çağırdı.

ABD, Kanada ve bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin büyükelçilikleri, güvenlik güçlerinden darbeyi protesto eden göstericiler ve sivillere karşı şiddete başvurmamalarını istedi.

Yerel bir gazeteye göre, dün ülkenin kuzeyindeki bir gösteri sırasında beş gazeteci gözaltına alındı.

Myanmar’da darbe karşıtı gösteriler sürerken, ordu artan eleştirileri görmezden gelerek, tehdit ve gözaltı operasyonlarını yoğunlaştırdı.

10 yıl önce Myanmar’da başlayan demokratik yol, ordunun 1 Şubat’ta iktidarı ele geçirerek, fiili lider Aung San Suu Çii ve diğer yetkilileri gözaltına almasıyla durdu.

Myanmarlılar, dün dokuzuncu günde de ‘demokrasi ve tutuklu liderlerin serbest bırakılması’ talebiyle Yangon merkezde sokaklara çıkarken, ordu da zırhlı araçları sokaklara konuşlandırdı.

Ordu, protestoların başlamasından bu yana siyasi yetkililer, aktivistler, gazeteciler, doktorlar ve öğrencilerin de arasında yer aldığı yaklaşık 400 kişiyi gözaltına aldı.

Uluslararası toplum, son iki haftada ülkedeki duruma ilişkin kınama da bulunsa da, ordu hepsine kulak tıkadı.

Ordu, anayasaya saygılı bir şekilde iktidarı ele geçirdiğini öne sürerek, ülkedeki gazetecilere kendisi hakkında ‘darbe hükümeti’ ifadesi kullanılmamasını emretti.

Diğer yandan, BM İnsan Hakları Konseyi, geçtiğimiz cuma günü Myanmar’da keyfi olarak gözaltına alınan tüm kişilerin ‘acilen ve koşulsuz’ olarak serbest bırakılması ve olağanüstü halin kaldırılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Şarku’l Avsat